Ce opțiuni terapeutice avem pentru a stopa sau încetini progresia miopiei? Myopia Consensus Statement 2023

Societatea Mondială de Oftalmologie Pediatrică și Strabism (WSPOS) a emis recent Myopia Consensus Statement 2023, adică un fel de „pus țara la cale” în ceea ce privește încetinirea progresiei miopiei.

La ce concluzii au ajuns?

Articolul continuă mai jos

servicii ocuvista

Ce se știe sigur că NU funcționează:

  • Subcorecția – adică nu dăm dioptrie mai mică ca să „lăsăm ochiul să lucreze” că altfel se lenevește, NU! Copilul miop poartă corecția optică totală și permanent!
  • Ochelari de tip „pin hole” – cu puncte stenopeice – păcăleală temporară
  • Ochelari cu lentile care blochează lumina albastră – buni pentru odihna vizuală a ochiului și pentru a contracara efectele luminii albastre, dar NU stopează miopia
  • Ochelari cu lentile bifocale
  • Ochelari cu lentile progresive
  • Ochelari cu lentile ce oferă un plus în periferie (defocusare periferică) – a nu se confunda cu tipurile de lentile relativ nou apărute, pe care le descriu mai jos
  • Lentile de contact moi sau dure, de zi, cu dioptrie monofocală

Ce opțiuni terapeutice avem pentru a stopa sau încetini progresia miopiei

Ce funcționează?

1. Factori de mediu și de comportament:

– 2 ore pe zi afară, în lumină naturală (din păcate, sunt studii care arată că, după instalarea miopiei, acest obicei nu mai are rol protector)
reducerea lucrului la aproape (scris, citit, ecrane), alături de corectarea posturii la aceste activități cu păstrarea unei distanțe mari de lucru

2. Tratamente optice:

lentile de ochelari: tehnologia DIMS (Hoya MiYOSMART) reduce aprox 50% progresia, iar tehnologia HALT (Essilor Stellest) reduce 67% progresia miopiei
lentile de contact: moi, de zi, multifocale, și dure, de noapte (ortokeratologie)

3. Tratament farmaceutic:

– diverse diluții de Atropină
Las și link, pentru cine vrea mai multe detalii.

Concluziile sunt lesne de tras: trebuie să luptăm împotriva progresiei miopiei, încă de la dioptrii mici, mai ales dacă pacienții sunt mici de vârstă și îi așteaptă o creștere în înălțime majoră în următoarea perioadă, proces prin care, se știe, crește și ochiul și, implicit, miopia.

Despre Dr. Roxana Cozubaș

405b0208e10258d5e56e712760cbd89fMedic Primar Oftalmolog,
Doctor în Științe Medicale


Dr. Roxana Cozubaș este un medic oftalmolog cu înaltă calificare, specializat în oftalmologie pediatrică și strabism. Cu peste un deceniu de experiență, ea îmbină expertiza medicală cu o abordare plină de empatie și răbdare, esențiale în tratarea pacienților tineri.

Deținând un doctorat în Oftalmologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Cozubaș excelează în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oculare la copii. În prezent, își desfășoară activitatea ca medic primar oftalmolog la clinica Ocuvista din București, unde se dedică oferirii de îngrijire oftalmologică pediatrică de înaltă calitate.

Prin participarea la conferințe internaționale și implicarea în inițiative de voluntariat, Dr. Cozubaș rămâne în fruntea inovațiilor în oftalmologia pediatrică, asigurând cele mai bune tratamente pentru micii săi pacienți.

Distribuie pe
Facebook

Întreabă doctorul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *