Dacă ești părinte de copil miop, cu siguranță ți-au ajuns pe la urechi diverse informații despre ortokeratologie (Ortho-K sau lentila de noapte). Fie că știi că cel mic va rămâne fără ochelari în urma purtării unor lentile de contact noaptea, fie că știi că lentilele încetinesc progresia miopiei, în ambele situații beneficiul este unul clar și care se completează unul pe altul.

La Clinica de oftalmologie pediatrică Ocuvista colaborăm direct cu Ocularia, cel mai mare importator de lentile de contact dure (care are în portofoliu trei tipuri diferite de lentile dure și două tipuri de lentile moi, toate destinate pacienților cu miopie), marele avantaj constând în posibilitatea de a vira de la un producător la altul, fără costuri suplimentare, dacă acest lucru este în beneficiul pacientului. În acest moment, suntem printre cei mai accesibili ca preț în acest domeniu, haideți la un consult cu cel mic pentru a detalia ortokeratologia și a stabili dacă vi se potrivește!

Controlul miopiei prin lentila de noapte reprezintă o metodă complet reversibilă

Astfel că, dacă la un moment dat se doreşte trecerea către ochelari, lentile de contact moi sau intervenţie chirurgicală, se poate întrerupe portul lentilelor de noapte oricând. Pentru că această metodă funcţionează complet numai până la miopie de 6 dioptrii, cu astigmatism de 2-3 dioptrii, nu aştepta ca cel mic să ajungă la aceste valori.

Miopia apare cu precădere la copiii de vârstă școlară; globul ocular crește mai mult decât ar trebui, iar imaginea situată la distanțe mari este una neclară. Prima intenție este să prescriem ochelari cu lentile de “minus”, iar ulterior să chemăm micuțul pacient la controale regulate, la intervale scurte, de maxim 6-8 luni.

După instalare, miopia nu mai scade, doar crește sau stagnează (până spre 16-18 ani). De obicei, creșterea miopiei se face cu 0.25 – 0.50 dioptrii în 6 luni, însă, dacă se constată o creștere mai mare în acest interval, ne putem gândi la orthokeratologie ca metodă de încetinirea evoluției afecțiunii.

Desigur, metoda se pretează și dacă pacientul nu dorește să poarte ochelari, știut fiind faptul că, în acest caz, miopia va progresa mai repede.

Ce este orthokeratologia?

Orthokeratologia (Ortho-K) presupune purtarea unor lentile de contact dure, pe perioada nopții (în somn), a doua zi pacientul văzând clar, fără ochelari, până seara când procesul se reia. Marele avantaj perceput de pacient este vederea clară, fără a mai avea grija ochelarilor; părinții sunt mulțumiți pentru că dioptria stagnează sau, cel putin, încetinește în evoluție, iar copilul poate practica liniștit sportul preferat, de exemplu.

Fiind lentile de contact care se poartă noaptea, pe perioada cât copilul doarme, riscul de infecție scade (lentilele nu intră în contact cu praful, cu mâinile murdare etc), iar cel mic este tot timpul sub supravegherea părinților. Astfel, putem prescrie aceste lentile încă de la 6-7 ani, funcție de motivația copilului.

Cel mai important punct în adaptarea acestor lentile este că cei mici să își dorească să scape de ochelari. Se va face o evaluare inițială care va cuprinde, pe lângă consultul obișnuit, o topografie corneană, măsurătoare de baza în comandarea acestor lentile.

Cum se desfășoară procedura de orthokeratologie?

https://www.youtube.com/watch?v=iGimQ-3ZUWc
Lentilele de noapte corecție pentru miopie interviu cu Dr. Roxana Cozubaș medic oftalmolog

Copilul va fi așezat la un aparat care va lumina o serie de cercuri concentrice, iar măsurătoarea nu durează mai mult de 2-3 minute, dacă cel mic colaborează să privească în mijloc și să deschidă ochii mari. Ulterior se lansează comanda de lentile, iar în aproximativ 4-6 săptămâni, după ce pacientul primește lentilele acasă, va avea loc instructajul de aplicare și de scoatere a lor.

Pe lângă lentile, în primul pachet mai sosesc soluțiile de întreținere (două tipuri), lacrimile artificiale și pompița de scoatere a lor.

După prima noapte este necesar să veniţi la control a doua zi, pentru examinarea polului anterior, apoi la 1 săptămână pentru testarea acuității vizuale şi ulterior la 1 lună pentru evaluarea finală a rezultatului cu ajutorul topografului. Dacă lentilele imprimă un efect de apăsare și remodelare suficient asupra corneei, atunci vederea ramâne clară şi seară, dacă nu, se reevaluează şi se schimbă (gratuit de către producător).

Ca să eliminăm o parte din miturile auzite în experiența noastră de peste 12 ani în utilizarea acestor lentile de contact, răspundem mai jos la câteva întrebări frecvente despre lentila de noapte:

1. Am auzit că lentilele sunt dure, ele pot răni suprafața ochiului?

Într-adevăr, lentilele sunt confecționate dintr-un material dur, însă sunt croite special pe suprafața anterioară a ochiului copilului dvs, este ca și când i-ați comanda un costum ultra-personalizat, care urmarește fiecare mică asimetrie și imperfecțiune a corpului. În plus, nu există riscul să se piardă sau să alunece în spatele ochiului, deoarece ochiul este căptușit de un țesut care formează un fund de sac, ca un buzunar, de unde se pot recupera lentilele, dacă ele alunecă.

2. Înțeleg că lentilele au dioptria copilului meu, dar cu ce mai sunt ele speciale?

De fapt, aceste lentile nu au dioptrie, ci sunt astfel create încât să aplatizeze zona centrală și să deplaseze celulele din centru spre periferia corneei (țesutul pe care lucrează), creându-se cele două efecte – central (efect de vedere fără ochelari – corecția dioptriei), în periferie (efect de încetinirea progresiei miopiei).

3. Dacă începem pe acest drum, cât timp poate purta copilul aceste lentile?

Practic, nu există limită de vârstă pentru a folosi aceste lentile, nici una inferioară (am avut pacienți de 5 ani care au purtat cu succes de la început) și nici una superioară (avem și adulți trecuți de 40 de ani care le poartă deoarece li se pare cea mai bună soluție pentru situația lor. Per total, recomandăm pacienților purtarea lor pe perioada dezvoltării în înățime (în general – în adolescența) și încă un an după.

4. Câte controale este necesar să luăm în calcul pentru adaptarea acestor lentile?

Se vor efectua 5 controale în primele 2 luni, iar ulterior, dacă totul merge bine, un consult la fiecare 3 luni. La Clnica Ocuvista veți tine legătura permanent cu medicul dedicat (Dr. Roxana Cozubaș) pentru evidența și decizia tuturor controalelor din această călătorie spre o vedere fără îngrădirea dată de ochelari.

5. Cât costă lentila de noapte pentru corectarea miopiei la copii?

Costul pachetului iniţial (lentile pentru 1 an, soluţii pentru aproximativ 1,5 luni) este de 3500 RON; ullterior, va trebui să mai achiziţionati soluţii de întreţinere care costă în jur de 150 RON/lună, însă producătorul are frecvent promoţii în care vă puteţi face stocul pe câteva luni. Programările și detalii suplimentare se obțin prin mesaj pe Whatsapp 0727.727.006 (Dr. Roxana Cozubaș).

Alege orthokeratologia. Controlează din timp progresia miopiei copilului tău!

 

 

 

 

Distribuie pe
Facebook

Întreabă doctorul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *