Orthokeratologia (controlul miopiei prin lentila de noapte)

Orthokeratologia reprezintă cea mai inovativă metodă de corecție și control a progresiei miopiei. Acest tratament, nu numai că face posibilă vederea pe timpul zilei fără a mai purta ochelarii, însă, în timp, reduce progresia miopiei și toate riscurile care derivă din acest aspect.

Miopia apare cu precădere la copiii de vârstă școlară; globul ocular crește mai mult decât ar trebui, iar imaginea situată la distanțe mari este una neclară. Prima intenție este să prescriem ochelari cu lentile de “minus”, iar ulterior să chemăm micuțul pacient la controale regulate, la intervale scurte, de maxim 6-8 luni. După instalare, miopia nu mai scade, doar crește sau stagnează (până spre 16-18 ani). De obicei, creșterea miopiei se face cu 0.25 – 0.50 dioptrii în 6 luni, însă, dacă se constată o creștere mai mare în acest interval, ne putem gândi la orthokeratologie ca metodă de încetinirea evoluției afecțiunii. Desigur, metoda se pretează și dacă pacientul nu dorește să poarte ochelari, știut fiind faptul că, în acest caz, miopia va progresa mai repede.

Orthokeratologia presupune purtarea unor lentile de contact dure, pe perioada nopții (în somn), a doua zi pacientul văzând clar, fără ochelari, până seară când procesul se reia. Marele avantaj perceput de pacient este vederea clară, fără a mai avea grija ochelarilor; părinții sunt mulțumiți pentru că dioptria stagnează sau, cel putin, încetinește în evoluție, iar copilul poate practica liniștit sportul preferat, de exemplu.

Fiind lentile de contact care se poartă noaptea, pe perioada cât copilul doarme, riscul de infecție scade (lentilele nu intră în contact cu praful, cu mâinile murdare etc), iar cel mic este tot timpul sub supravegherea părinților. Astfel, putem prescrie aceste lentile încă de la 6-7 ani, funcție de motivația copilului.

Cel mai important punct în adaptarea acestor lentile este că cei mici să își dorească să scape de ochelari. Se va face o evaluare inițială care va cuprinde, pe lângă consultul obișnuit, o topografie corneană, măsurătoare de baza în comandarea acestor lentile. Copilul va fi așezat la un aparat care va lumina o serie de cercuri concentrice, iar măsurătoarea nu durează mai mult de 2-3 minute, dacă cel mic colaborează să privească în mijloc și să deschidă ochii mari. Ulterior se lansează comanda de lentile, iar în aproximativ 4-6 săptămâni, după ce pacientul primește lentilele acasă, va avea loc instructajul de aplicare și de scoatere a lor. Pe lângă lentile, în primul pachet mai sosesc soluțiile de întreținere (două tipuri), lacrimile artificiale și pompița de scoatere a lor.

După prima noapte este necesar să veniţi la control a doua zi, pentru examinarea polului anterior, apoi la 1 săptămână pentru testarea acuității vizuale şi ulterior la 1 lună pentru evaluarea finală a rezultatului cu ajutorul topografului. Dacă lentilele imprimă un efect de apăsare și remodelare suficient asupra corneei, atunci vederea ramâne clară şi seară, dacă nu, se reevaluează şi se schimbă (gratuit de către producător).

Costul pachetului iniţial (lentile pentru 1 an, soluţii pentru aproximativ 1,5 luni) este de 3500 RON, topografia iniţială şi cele de control fiind incluse în acest preț. Ulterior, va trebui să mai achiziţionati soluţii de întreţinere care costă în jur de 150 RON/lună, însă producătorul are frecvent promoţii în care vă puteţi face stocul pe câteva luni. Programările și detalii suplimentare se obțin prin mesaj pe whatsapp 0727.727.006 (Dr Roxana Cozubaș).

Metoda este complet reversibilă, astfel că, dacă la un moment dat se doreşte trecerea către ochelari, lentile de contact moi sau intervenţie chirurgicală, se poate întrerupe portul lentilelor de noapte oricând. Pentru că această metodă funcţionează complet numai până la miopie de 6 dioptrii, cu astigmatism de 2-3 dioptrii, nu aştepta ca cel mic să ajungă la aceste valori. Controlează din timp progresia miopiei copilului tău!

Mai multe detalii pe https://ocularia.ro/ortokeratologie/