La Ocuvista punem accent pe tratamentul chalazionului fără operație, folosind metode moderne și eficiente.

Ce este Chalazionul?

Chalazionul sau Șalazionul reprezintă o închistare a unui conținut gras, propriu organismului, eliberat de glandele care stau în interiorul pleoapei și se varsă în spatele genelor. Majoritatea persoanelor care dezvoltă această afecțiune au și dermatite, un ten gras, acneic sau alte suferințe asemănătoare.

Copiii fac frecvent această boală, în context de mânuțe murdare, plimbate peste tot, ca într-un final să aterizeze la ochi, unde, prin scărpinare, înfundă cu mizerie canalul de excreție al glandelor mai sus amintite. Odată dezvoltat primul chalazion, copilul va face astfel de episoade frecvent, uneori și după adolescență. Pentru că vindecarea se face lent, pe parcursul a mai multor luni, adesea găsim mai multe granuloame de acest fel, în diverse stadii de evoluție.

Ce este de făcut pentru a ajuta la vindecarea chalazionului?

Pentru că avem aproximativ câte 30 din aceste glande pe fiecare pleoapă, posibilitatea de recidivă este mare și nu ne grăbim să propunem intervenția chirurgicală, mai ales în cazul copiilor. De altfel, la această vârstă, operația se face cu anestezie generală și nu dorim, fie ea și una superficială, doar de sedare, să supunem copilul la aceasta dacă sunt de încercat și alte soluții înainte.

În primul rând, recunoașterea lui rapidă cu ajutorul unui consult la medicul oftalmolog pediatru sau, în cazul recidivelor, chiar și acasă, de către părinte. Pleoapa poate fi umflată, roșie, dureroasă la atingere sau clipit, iar starea generală a copilului poate fi una proastă, ca de boală.

Acționarea încă de la aceste semne, cu medicație topică specială, dar și cu partea de sfaturi adjuvante, face ca evoluția să se încheie mai repede și aspectul estetic să aibă mai puțin de suferit.

În al doilea rând, pe lângă medicamente, mai prescriem, în stadiul inflamator, comprese reci, cu rol de reducerea edemului local. Ulterior, când inflamația se mai atenuează, putem prescrie măști speciale, calde, cu rol de a lichefia conținutul gras acumulat. Cu ajutorul masajului pleoapelor, aplicat ulterior căldurii, se poate elibera ușor glanda înfundată, pentru detensionarea zonei.

Nu în ultimul rând urmărim prevenirea apariției episoadelor noi, păstrând o rutină strictă în igiena zonei ochilor, dar și a nasului sau a mâinilor. Există soluții diverse pentru a menține această igienă ușor – șervețele speciale pentru zona ochilor, testate clinic pentru a fi folosite încă la de vârsta de 3 luni, șampon special, care nu ustură, spray de pulverizat peste pleoapa închisă, de la 15 cm de ochi sau gel de aplicat cu ajutorul unei dischete demachiante. Trebuie doar să le încercați pentru a vedea ce este mai potrivit pentru copilul dvs.

Dr. ROXANA COZUBAŞ medic oftalmolog in bucuresti

Sunt Dr. Roxana Cozubaș și te invit cu drag la Ocuvista, locul unde sănătatea ochilor tăi și a celor dragi este prioritatea noastră. Ne găsești pe Strada Vasile Lascăr 216, sc C, București 020513, într-o atmosferă caldă și prietenoasă.Specializată în tratament non-invaziv pentru chalazion, clinica noastră oferă soluții eficiente și sigure, adaptate nevoilor fiecăruia. Îmi place să lucrez cu cei mici și am creat o clinică de oftalmologie pediatrică unde copiii se simt confortabil și în siguranță. Tratamentul chalazionului fără operație este una dintre metodele noastre de succes, menită să îți ofere îngrijire de calitate fără durere sau disconfort.

Pentru mai multe informații sau pentru a face o programare, te rog să mă contactezi la Telefon: 0741 033 566. Sunt aici să te ajut să menții sănătatea ochilor tăi și să îți ofer consultanță și tratamente personalizate.

Întrebări frecvente

Cum pot să îmi dau seama dacă copilul meu are un chalazion?

Simptomele includ o mică umflătură pe pleoapă, care poate fi dureroasă la început și apoi devine nedureroasă, dar persistentă. Pleoapa poate fi, de asemenea, ușor roșie sau inflamată.

Care sunt cauzele chalazionului?

Chalazionul apare din cauza blocării glandei Meibomius, ceea ce poate fi rezultatul unei infecții, inflamații cronice sau a unor afecțiuni precum blefarita.

Este chalazionul contagios?

Nu, chalazionul nu este contagios și nu se poate răspândi de la o persoană la alta.

Cum se tratează chalazionul la copii?

Tratamentul poate include aplicarea de comprese calde, masajul delicat al pleoapei și, în cazuri severe, medicamente prescrise de medic. Tratamentul chalazionului la copii și adulți fără operație este preferat, iar intervențiile non-invazive sunt frecvent utilizate.

Când ar trebui să consult un medic pentru chalazionul copilului meu?

Dacă chalazionul nu se îmbunătățește în câteva săptămâni, devine dureros sau afectează vederea copilului, este important să consulți un medic oftalmolog.

Este necesară operația pentru tratamentul chalazionului?

De obicei, operația nu este necesară. Majoritatea chalazioanelor se vindecă cu tratament non-invaziv pentru chalazion.

Cum pot ajuta copilul să se simtă confortabil în timpul tratamentului pentru chalazion?

Explică-i copilului pe înțelesul său ce se întâmplă și cum tratamentul îl va ajuta. Utilizează comprese calde și asigură-te că urmezi instrucțiunile medicului. Oferă-i suport emoțional și reasigurări pe tot parcursul tratamentului.

Distribuie pe
Facebook