Asemănător cu orjeletul, dar cu o evoluţie mai îndelungată, șalazionul are loc în interiorul pleoapei, motiv pentru care tratamenul ambulator poate să nu dea rezultatele așteptate.
Ce reprezintă?
Șalazionul este o inflamație cronică, ce se dezvoltă lent în 2-3 săptămâni, a unor glande aflate în interiorul pleoapelor. Practic, canalul de excreție al unei asemenea glande se blochează și produsul secretat nu mai ajunge pe suprafața ochiului, în compoziția filmului lacrimal, ci rămâne în interiorul pleoapei. Deoarece există nenumărate asemenea glande, șalazionul poate să recidiveze de foarte multe ori, caz întâlnit frecvent la copii și adolescenți.
De ce apare? Putem să prevenim dezvoltarea lui?
Etiologia este tot microbiană, apărând mai frecvent la pacienții care au avut orjelet în antecedente. Alți factori favorizanți sunt blefarita (scuamele de la baza genelor) sau dermatita atopică.
Frecatul ochilor și igiena slabă a zonei oculare sunt și ele incriminate. Gura de excreție a glandei se înfundă cu praf sau scuame (blefarită) și uleiurile naturale ale ochiului nu mai au pe unde să se scurgă pe suprafața lui. În alte cazuri, uleiurile naturale sunt foarte vâscoase, ca o pastă, iar scurgerea lor se face anevoios, blocând adesea canalul îngust al glandei.
Învățați-vă copilul să nu pună mâna murdară la ochi și să nu se frece la ochișori. Dacă mergeți la piscină, asigurați-vă că apa din bazin are o calitate optimă și nu înotați cu capul pe sub apă fără ochelari de protecție. Nu împrumutați produsele de machiaj de la alte persoane și nu folosiți mascara din magazine (tester-ele); nu folosiți prosoape la comun cu alte persoane și utilizați, pe cât posibil, șervețele de unică folosință.
Dacă ați primit tratament cu picături sau unguent, nu atingeți dopul flaconului de suprafața ochiului sau pleoapei. Puteți contamina conținutul și puteți retransmite infecția cu ajutorul lui.
Cum se manifestă?
La palpare, salazionul se simte ca o formațiune chistică mică, dura (ca o boabă de orez sau de mazăre); zona este puțin dureroasă, iar semnele generale de inflamație pot să lipsească. Evoluția fiind una de lungă durata, mămica poate să rateze momentul apariției la copilul mic (mai ales că nu doare).
Ce tratament să aplicăm?
Dacă ulciorul trece mai repede sau chiar de la sine, făra tratament, șalazionul se închistează deseori și lasă în urmă un aspect estetic neplăcut, astfel că pacienții ajung la curățarea chirurgicală a lui. Totuși, putem aplica aceleași încercări de reducere a inflamației ca și în cazul orjeletului.
Compresele calde uscate (prosop ȋncălzit cu fierul de călcat sau măștile oculare speciale de la farmacie), precum și masajul ușor al pleoapei, ambele au rolul să fluidifice și să dreneze secrețiile acestor glande. Nu sunt indicate niciun fel de comprese cu ceaiuri sau alte leacuri băbești (pot da alergii severe) și nici stoarcerea șalazionului.
Uneori, medicul poate indica tratament local cu picături sau unguent pe care este bine să le aplici mai ales după ce ai ținut căldură locală pentru o absorbție mai bună a principiilor active.
Tratamentul șalazionului fara operatie
Tratamentul poate include aplicarea de comprese calde, masajul delicat al pleoapei și, în cazuri severe, medicamente prescrise de medic. Tratamentul chalazionului la copii și adulți fără operație este preferat, iar intervențiile non-invazive sunt frecvent utilizate.
Dacă a trecut, poate să reapară?
Pentru că sunt zeci de astfel de glande care se pot bloca în mecanismul de excreție, există tot atâtea posibilități de re-apariție a șalazionului. Păstrați o igienă locală riguroasă (folosiți șervetele oculare și apă caldă cu șampon special pentru zona ochilor), dacă ați avut deja un episod de ulcior sau de șalazion în antecedente. Înlocuiți la timp cosmeticele, spălați periile și alte obiecte care ating frecvent fața și zona ochilor. Nu utilizați lentile de contact pe perioada cât aveți o infecție activă sau, dacă trebuie să le purtați, alegeți varianta de unică folosință (care se aruncă după utilizarea de peste zi).
Desigur, se pot opera la orice varsta, daca va doriti acest lucru
Bună seara!Fetitei mele de 1an și 8luni ia ieșit un salazion pe pleoapa superioara, am mers la un oftalmolog și am urmat tratament cu netildex dar nu a avut atât efect ca pe lângă acesta ia mai ieșit unul, urmând sa ii iasă și la celalalt ochi deci tratament fără efect ca ele sau inflamat și mai tare, acu unul din ele a spart și sa mai tras celelalte încă mai sunt inflamate. Întrebarea mea este se pot opera la aceasta vârstă?