Importanța controlului oftalmologic la copii

Anastasia este o domnișoară frumoasă și ușor timidă, în vârstă de 4 ani și jumătate, pe care am văzut-o săptămâna trecută a două oară la consultație.

Mămica o adusese la un control de rutină la vârsta de un an și jumătate, neavând nicio suspiciune. La respectivul control am descoperit că Anastasia are astigmatism, un viciu de refracție normal până în valoarea de +/- 1 dioptrie. La ochiul drept, valoarea dioptriei era în limite normale, însă la ochiul stâng, ușor peste limita superioară a normalului. Recomandarea mea în urma consultului a fost să o urmărim la 6-8 luni, pentru ca valoarea de pe ochiul stâng să nu mai crească.

La controlul efectuat de curând, am descoperit la Anastasia dioptrii în limite normale pentru ochiul drept, în timp ce ochiul stâng a evoluat, iar astigmatismul a crescut. Pentru că un copil nu știe să spună că vede bine cu un ochi, dar cu celălalt nu, mămica nu a știut cât este de important ca acest control oftalmologic să se facă la timp.

Acum Anastasia a primit ochelari, dar vederea ochiului stâng este slabă, chiar și cu ochelarii (ochiul s-a lenevit în timp). Așadar, fetița trebuie să poarte ocluzie (să acopere ochiul bun pentru a-l forța pe cel care vede slab să recupereze vederea). Tratamentul este de lungă durată, în jur de un an, și se monitorizează la controale periodice. În mod normal ar trebui să observăm îmbunătățirea vederii ochiului slab.

Dacă am fi dat ochelari la timp, ochiul stâng nu ar fi avut timp să se ambliopizeze (să se lenevească). Totuși, chiar și așa, Anastasia are mari șanse să ajungă cu o vedere de 100% pe ambii ochisori, dacă își va purta ochelarii, dacă va ține ocluzor și dacă mami o va aduce la controale regulate.

Fă-ți timp pentru vederea copilului tău! Mergi cu el la un control de rutină, e prea mic să-ți spună că nu vede bine, iar când o va face, va fi prea târziu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *