Lentile cu tratament fotocromic

Vederea este afectată de radiațiile ultraviolete în egală măsură ca și pielea neprotejata. Cele mai cunoscute efecte ale expunerii la radiații UV la nivelul ochilor sunt: cataracta, degenerescența maculară, pinguecula și pterigionul, iar afectarea este atât la nivel estetic, dar mai ales la nivelul calității vederii.

Dacă în trecut se știa că expunerea la soare dăunează doar în intervalul orar 12-16, în anotimpul cald, acest interval crește odată cu micșorarea stratului de ozon care ne protejează de unele raze UV. De asemenea, altitudinea și suprafețele reflectante (apă, zăpadă, nisip) sunt factori care potențează efectul lor nociv. Este greșită părerea conform căreia în zilele cu nori nu avem nevoie de ochelari de soare sau ochelari cu lentile care se închid la culoare (fotocromic/heliomat), razele ultraviolete nu sunt vizibile!

Ce înseamnă lentile fotocromatice sau heliomate?

Fotocromismul este proprietatea unui material de a reacționa la radiațiile ultraviolete, în funcție de temperatura mediului înconjurător, prin modificarea proprietăților sale de absorbție a luminii, și de a reveni la starea clară, aceste două acțiuni fiind reversibile. De asemenea, aceste lentile elimină reflexiile supărătoare și îmbunătățesc contrastul, oferind o vedere confortabilă în toate condițiile de iluminare.

Atât în stare activată, cât și neactivata, lentilele acestea blochează 100% radiațiile UVA și UVB. Totuși, ochelarii cu lentile fotocromatice nu au fost concepuți să înlocuiască ochelarii de soare. Pentru persoanele care stau mult în mediul extern sunt recomandați ochelarii de soare cu închidere permanentă de 80-85%.

Ce culori sunt disponibile?

Gri, negru – reduc cantitatea generală de lumină

Maro – absoarbe lumina de frecvența înaltă, inclusiv albastrul

Verde – filtrează lumina albastră, oferă cel mai înalt contrast și acuitate vizuală foarte bună (dintre toate nuanțele de lentile).

Cui se recomandă aceste lentile?

Lentilele fotocromatice sunt recomandate persoanelor cu vederea sensibilă la lumina (care au fotofobie) și la radiații UV: pacienți cu afecțiuni precum cataractă, diabet, alte boli care afectează contrastul sau celor care au suferit intervenții chirurgicale la nivelul ochilor. Nu în ultimul rând, cei care lucrează mult în aer liber, se pot bucura de lentile care ajustează permanent cantitatea de lumina lăsată să treacă prin lentile.

Dacă suferi de glaucom, nu este bine să folosești aceste tipuri de lentile, ci unele care se închid până la maxim 35-40%.

Oricare ar fi situația în care te afli, opticianul tău te poate sfătui cel mai bine pentru o soluție adaptată nevoilor tale din fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *