Lentile de contact în prag de sărbătoare

Noaptea dintre ani, Revelionul, dar și alte sărbători, te pun în dificultate în alegerea ținutei adecvate, precum și a accesoriilor asortate acesteia. Lentilele de contact pot fi parte din aceste accesorii, dar ele reprezintă mai mult decât atât.

Lentila de contact

Articolul continua mai jos

servicii ocuvista

Lentila de contact

Lentilele de contact (fie ele cosmetice simple și/sau cu dioptrii) sunt dispozitive medicale cu rol de a nuanța culoarea ochilor și/sau de a le schimba puterea refractivă. Achiziționarea lor trebuie să fie făcută de pe site-uri sau din magazinele de optică medicală, autorizate în vânzarea acestor produse. Este obligatoriu să ți se facă o adaptare a lentilei de contact, înainte de a o achiziționa. În acest fel, specialistul verifică dacă lentilele se așează corect pe suprafața ochilor, dar și tu poți să simți pe ochii tăi ce înseamnă să porți lentile de contact.

Trebuie să știi că, exceptând un singur model, toate lentilele de contact colorate, disponibile în România, au un regim de purtare de câteva ore pe zi (maxim 10-12), ocazional, 30 de purtări efectuate în maxim 3 luni de la desigilare. În tot acest timp, soluția în care se păstrează lentilele va fi înlocuită zilnic cu soluție proaspătă, chiar dacă acestea nu se folosesc.

În mod excepțional, există Air Optix Colors, prima lentilă de contact colorată din România din silicon-hidrogel, un material revoluționar care permite ochiului să „respire” cu lentila aplicată chiar și 18-20 de ore, ca și când ar fi liber. Această lentilă se folosește o lună de la desigilarea din ambalajul original, indiferent dacă în acest timp o porți sau nu.

În ambele situații, fie că alegi lentile cu port ocazional, fie cu purtare lunară, trebuie să respecți cu sfințenie regulile de igienă. În general, cu cât o lentilă se poartă mai putin timp de la desigilare, cu atât este mai sănătoasă pentru ochi. Există materiale care permit dormitul cu lentila pe ochi, dar recomand să nu faci acest lucru decât în caz de extremă urgență. Este cunoscut faptul că dormitul cu lentilele de contact moi pe suprafața ochilor crește foarte mult riscul de infecții oculare.

Soluția de întreținere trebuie să fie compatibilă cu tipul de lentilă și cu suprafața ochilor. Specialistul îți va recomanda cea mai bună variantă pentru situația în care te afli.

Foarte indicate sunt lacrimile artificiale de aplicat peste lentilele de contact, de-a lungul perioadei de purtare, de 3-4 ori, mai ales în medii mai puțin prietenoase cu ochii: fum de țigară, praf, vânt, aer condiționat, căldură uscată, ecrane luminoase etc. Flacoanele în care se găsesc astfel de soluții sunt foarte mici, astfel că încap în cea mai mică poșetă de petrecere.

Închei prin a va dori petrecere frumoasă și să nu uiți să ai grijă de ochii tăi, pentru a se simți și ei bine!

Despre Dr. Roxana Cozubaș

405b0208e10258d5e56e712760cbd89fMedic Primar Oftalmolog,
Doctor în Științe Medicale


Dr. Roxana Cozubaș este un medic oftalmolog cu înaltă calificare, specializat în oftalmologie pediatrică și strabism. Cu peste un deceniu de experiență, ea îmbină expertiza medicală cu o abordare plină de empatie și răbdare, esențiale în tratarea pacienților tineri.

Deținând un doctorat în Oftalmologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Cozubaș excelează în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oculare la copii. În prezent, își desfășoară activitatea ca medic primar oftalmolog la clinica Ocuvista din București, unde se dedică oferirii de îngrijire oftalmologică pediatrică de înaltă calitate.

Prin participarea la conferințe internaționale și implicarea în inițiative de voluntariat, Dr. Cozubaș rămâne în fruntea inovațiilor în oftalmologia pediatrică, asigurând cele mai bune tratamente pentru micii săi pacienți.

Distribuie pe
Facebook

Întreabă doctorul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *