Blefarita reprezintă o inflamație bilaterală a marginii pleoapei, care se însoțește de înroșirea lor și de formarea unor scuame la baza genelor (ca un fel de mătreață).
Deși nu este periculoasă, blefarita se poate însoți de un anumit grad de disconfort (pleoapele sunt mereu roșii, iritate, iar pacientul simte o mâncărime la nivelul lor; în plus, aceste scuame sunt vizibile și cu ochiul liber).
De ce apare?
Etiologia blefaritei este incomplet elucidată: cel mai frecvent poate să fie vorba despre o infecție cu Stafilococ auriu sau să existe o asociere cu acneea rozacee sau dermatita seboreică. Nu de puține ori, având pacienți (mai ales copii) cu blefarită, veniți la controale de rutină, descoperim că au nevoie de ochelari de „plus” (au hipermetropie necorectată).
Alți factori favorizanți mai sunt: praful, poluarea, diabetul zaharat, frigul, machiajul, sindromul de ochi uscat, factori hormonali.
Manifestările clinice
Practic, pacienții au senzație de corp străin, arsură sau lăcrimare, însoțite de mâncărime (prurit) al marginii pleoapelor. Crustele de la baza genelor pot fi vizibile cu ochiul liber sau într-o oglindă cu mărire. Marginile pleoapelor sunt roșii și cu vase de sânge pronunțate, semn că există o inflamație activă; de asemenea, pacientul are pleoape umflate și durere de ochi (jenă oculară), uneori . Dimineața, pacientul poate avea ochii lipiți din cauza secrețiilor uleioase acumulate peste noapte (apariție de „ochi umflați”). Evoluția este cronică, dar periodic apar exacerbări ale simptomelor.
Modificările de la nivelul suprafeței ochiului (cornee și conjunctivă) se traduc prin simptome de sindrom de ochi uscat, dar pot duce și la complicații mai grave: conjunctivită, keratită, chalazion, pierderea genelor.
Tratament blefarita
Cheia succesului o reprezintă igiena riguroasă de la nivelul pleoapelor: după baie sau duș se recomandă utilizarea unui șampon special pentru zona ochilor pentru îndepărtarea blândă, mecanică, a crustelor înmuiate, cu ajutorul unei dischete de vată sau a unui bețișor de urechi. De mare ajutor sunt și compresele calde care lichefiază secreția glandelor din interiorul pleoapelor și provoacă evacuarea mai facilă a acestora. Nu sunt recomandate aplicațiile cu ceai sau alte substanțe din categoria „leacuri băbești”, deoarece pot provoca o alergie și pot agrava situația. Masajul pleoapelor trebuie efectuat pentru a stimula eliminarea sebuumului acumulat în exces.
În caz de evoluție cronică, în perioadele de exacerbare medicul poate prescrie unguent cu antibiotic și/sau cortizon, pentru a scădea inflamația. De asemenea, se tratează și complicațiile asociate: conjunctivita, keratita sau sindromul de ochi uscat (lacrimi artificiale).
Prognosticul este unul bun, dacă tratamentul adecvat este urmat riguros.