De ce să optați pentru lentile de contact?

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale folosite la corecția unui viciu de refracție al ochiului (miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie) și/sau la schimbarea aparentă a culorii ochilor (irisului). Pe lângă avantajele evidente, lentilele de contact vin și cu o grijă în plus față de clasica pereche de ochelari.

contact lens being cleaned 660x440 1

Tipuri de lentile de contact

Moi – (flexibile), cele mai frecvente: medicale; cosmetice; cosmetice cu dioptrii
Dure (rigide) – au o utilizare mai restrânsă, sunt destinate unor cazuri medicale mai deosebite.

Avantajele utilizării lentilelor de contact sunt multiple:

Articolul continua mai jos

servicii ocuvista

Estetic și medical: lentilele de contact sunt aproape invizibile (au o ușoară tentă albăstruie, care le face mai vizibile în caseta de păstrare; efectul psihologic și estetic (se pot utiliza de la vârste foarte mici – 7-8 ani).
Comparativ cu ochelarii: lentilele de contact nu sunt afectate atunci când plouă, ninge sau este frig afară; nu alunecă de pe nas, nu exercită presiune asupra urechilor, nasului sau a tâmplelor; se pot purta în combinație cu orice pereche de ochelari de soare.

Acuratețea vizuală : câmp vizual mult mărit față de ochelari; vederea periferică bună (nu există ramă care să obstrucționeze vederea laterală); corecția vederii se realizează în orice direcție a privirii , deoarece  lentila de contact  se mișcă odată cu ochiul; posibilități de corecție totală a unor vicii de refracție mare (toleranță mare la purtare față de ochelari, unde nu se pot purta diferențe mari de dioptrii între cei doi ochi).
Rol de protecție: la sport, lentilele elimină posibilitatea rănirii nasului sau ochilor de către ochelari în cazul unui impact.

Totuși, lentilele de contact prezintă și câteva limitări: manevrare și întreținere strictă, program de purtare strict, controale regulate la medicul oftalmolog.

Există momente când nu e potrivit să purtați lentile de contact; de aceea, ochelarii nu trebuie să vă lipsească din viața de zi cu zi:

  • alergii, inflamații, infecții, iritații în zona perioculară (inclusiv răceală, conjunctivită)
  • medii cu praf, fum sau aer condiționat puternic
  • ochi uscat, fără folosirea de lacrimi artificiale
  • sporturi acvatice, fără ochelari de protecție

Modalități de purtare

Pentru că lucrurile în materie de lentile de contact au evoluat foarte mult în ultimele decade, materialele folosite la conceperea lor permit acum purtarea lentilelor până la 16-18 ore pe zi sau chiar permanent timp de 30 de zile. Totuși, trebuie știut că nu toate lentilele au acest regim de purtare, iar avizul unei persoane specializate (medic oftalmolog sau optometrist) se impune în alegerea acestor produse.

Cele mai sănătoase lentile de contact sunt cele de unică folosință (se pun pe ochi dimineața și seara se aruncă), permițând portul alternativ cu ochelarii. Altfel, lentilele de 2 săptămani sau de o lună, o dată desfăcute, expiră la sfârșitul perioadei chiar dacă le purtăm sau nu.

Lentilele convenționale (cu port de 3 luni sau de un ansunt dintr-un material foarte învechit, care nu permite ochiului să “respire”. În plus, este aceeași lentilă pe care o purtați zilnic, timp de un an! Acest regim de purtare este rezervat dioptriilor extreme pentru care nu există lentile standard, de stoc.
Lentilele de contact cosmetice (indiferent dacă au sau nu dioptrii) se poartă ocazional, materialul din care sunt făcute fiind, de asemenea, de o generație mai veche. În prezent, în România există un singur brand de lentile de contact cosmetice, de generație nouă.

Multe alte detalii, dar și răspunsurile la întrebări le puteți afla vizitând un loc specializat: optică medicală  sau cabinet medical oftalmologic, ce  pot pune la dispoziție și o probă a acestor produse. Nu achiziționați lentile de contact din mediul on-line înainte de a vă asigura  magazinul este unul de încredere, care vinde produse autentice. Chiar și așa, o probă de lentile este imperios necesară pentru a vă asigura că purtați lentilele de contact adaptate anatomiei ochiului dvs.

Despre Dr. Roxana Cozubaș

405b0208e10258d5e56e712760cbd89fMedic Primar Oftalmolog,
Doctor în Științe Medicale


Dr. Roxana Cozubaș este un medic oftalmolog cu înaltă calificare, specializat în oftalmologie pediatrică și strabism. Cu peste un deceniu de experiență, ea îmbină expertiza medicală cu o abordare plină de empatie și răbdare, esențiale în tratarea pacienților tineri.

Deținând un doctorat în Oftalmologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Cozubaș excelează în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oculare la copii. În prezent, își desfășoară activitatea ca medic primar oftalmolog la clinica Ocuvista din București, unde se dedică oferirii de îngrijire oftalmologică pediatrică de înaltă calitate.

Prin participarea la conferințe internaționale și implicarea în inițiative de voluntariat, Dr. Cozubaș rămâne în fruntea inovațiilor în oftalmologia pediatrică, asigurând cele mai bune tratamente pentru micii săi pacienți.

Distribuie pe
Facebook

Întreabă doctorul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *