Astigmatismul la copil

Astigmatismul este un viciu de refracție (o tulburare de vedere) ce poate fi constatată deopotrivă la copii și la adulți. Corneea, suprafața anterioară a ochiului, are o curbură anormală – ar trebui să arate ca o minge rotundă, însă ea are aspectul ovalar (ca un ou sau ca o minge de rugby). Astfel, razele de lumină se focalizează în mai multe puncte pe retină, în loc de un singur punct. Astigmatismul poate fi simplu sau combinat cu miopia sau hipermetropia.

Majoritatea persoanelor se nasc cu un grad de astigmatism, însă o parte din ei reușesc compensarea lui fără o pereche de ochelari. Există așa-numitul “astigmatism fiziologic” (sau “conform regulei”) care apare din cauza pleoapelor care apasă pe cornee și reușesc să o aplatizeze pe direcția orizontală (ochiul arată că un ou culcat). Valoarea acestui astigmatism fiziologic este până în 0.75-1 dioptrie și, în general, nu produce tulburări de vedere.

Pacienții cu astigmatism au vedere încețoșată atât la distanță, cât și la aproape; ei confundă literele și cifrele asemănătoare între ele (N cu H, B cu S, V cu Y, D cu O, 6 cu 8, 3 cu 9 etc). Practic, copiii cu astigmatism vor avea dificultăți de vedere ce se pot traduce în note slabe la scoală, rămas în urmă la copiat de pe tablă sau la citit. De asemenea, un alt semn este acela că piticul se apropie de televizor sau apropie caietul/cartea când citește. Unii pacienți pot avea poziții anormale ale capului (citesc cu capul foarte aplecat). Dacă dioptria apare doar la un singur ochi, copilul poate să nu perceapă această diferență de vedere.

Pentru astigmatismul ce depășește valoarea normală, sau cu o altfel de orientare decât cea naturală (astigmatism invers regulei sau oblic) se vor prescrie ochelari. Compensarea acestei ametropii se face cu lentile cilindrice sau sfero-cilindrice, iar prescrierea ochelarilor se va face de la vârste mici (4-5 ani sau uneori chiar mai devreme), când copilul începe să facă activități de aproape mai intense, mai ales în zona de aproape.

Purtarea acestor dioptrii poate da inițial amețeală sau perceperea distorsionată a obiectelor (imagine trapezoidală a unei coli de hârtie). Cu cât pacientul este mai mic (copilul până în 8-10 ani), cu atât va tolera o dioptrie mai mare de la prima purtare. Așadar, nu te speria dacă cel mic a primit o rețetă cu o dioptrie mare de la început. În schimb, la adolescenți și adulți, se preferă să se prescrie o dioptrie mai mică la început, urmând ca ochelarii să fie ajustați la 6-8 luni.

Evoluția acestui viciu de refracție ține de dezvoltarea globului ocular – dacă ochii, prin creștere, se vor ovaliza și mai tare, atunci dioptria va crește. Dimpotrivă, dacă ochii vor fi mai rotunzi, atunci dioptria va scădea. Acest lucru înseamnă că, la copilul în creștere, dioptria se poate schimba des, așadar, trebuie să mergeți la control la intervalele sugerate de medicul oftalmolog.

Recomandările pentru copiii cu astigmatism includ limitarea expunerii la ecrane luminoase (telefon, tabletă, televizor etc) și păstrărea unei distanțe corecte de scris/citit . Studiile arată că, în cazul copiilor ce poartă ochelari pentru compensarea astigmatismului, îmbunătățirea performanțelor școlare este vizibilă (fluență la citire asemănătoare cu cei care nu au nevoie de ochelari, crescută cu 7 cuvinte pe minut – egală cu o creștere obținută în jumătate de an școlar!).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *