Miopia la copil

Unele dintre cele mai frecvente consultații la copiii școlari sau adolescenți sunt cele în care constat instalarea sau dezvoltarea unei miopii. Este și cazul Victoriei, o domnișoară de 15 ani, îndrăgostită de telefonul ei și mare pasionată de citit. Victoria poartă ochelari de 2 ani, iar ultima oară a fost la controlul oftalmologic acum 6 luni. Tatăl ei a adus-o la un nou consult deoarece fata se plânge de vedere încețoșată la tablă și pe stradă.

Miopia afectează aproximativ o treime din populație, debutează în copilărie, la 7-8 ani, și crește progresiv până la 20-25 ani. Poate fi ereditară sau nu, așa că, dacă nu ai purtători de ochelari în familie nu înseamnă neapărat că nici copilul tău nu este miop. De cele mai multe ori, miopia apare din cauză că ochii au crescut în lungime prea mult, de aceea, după ce s-a instalat, dioptria nu mai scade, poate crește sau stagna în evoluție.

Copiii cu miopie acuză vedere încețoșată la distanță (la televizor, pe stradă, în clasă, la tablă). Ei încearcă să-și amelioreze vederea îngustând fanta palpebrală, ceea ce le dă un aspect încruntat. De asemenea, strânsul din ochi este semn că miopia a crescut.

Compensarea acestui defect se face cu o lentilă de “minus” (lentilă divergentă), fie prin ochelari, fie prin lentile de contact moi sau dure. În prezent, este unanim acceptată ideea conform căreia, subcorecția miopiei poate agrava evoluția ei; așadar, vom prescrie dioptria completă determinată în urmă unui controlla medicul oftalmolog.

Pentru determinarea corectă a dioptriilor, de fiecare dată când constat o creștere a miopiei, administrez picături cicloplegice, soluție care lasă ca aparatele să citească valoarea reală a dioptriilor. De aceea, după ce am verificat acuitatea vizuală a Victoriei cu lentilele noi, i-am instilat și picături, abia apoi având o imagine corectă a dioptriei actuale.

Recomandările mele până la următoarea vizită au fost: reducerea timpului petrecut în vederea de aproape, la maxim o oră pe zi, mai ales la dispozitive electronice (cu cât ecranul este mai mic, cu atât este mai obositor pentru ochi să privească la el); controlarea poziției la scris/citit, respectând minim 30-40 cm între ochi și obiectul privit. Nu în ultimul rând, următorul control se va efectua tot la 6 luni, deoarece însăși nepurtarea unei dioptrii corespunzătoare duce la creșterea miopiei.

Tu cât timp îți lași copilul la calculator, telefon sau tabletă într-o zi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *