Obstrucția congenitală a canalului lacrimo-nazal

Obstrucția congenitală a canalului lacrimo-nazal reprezintă, de fapt, o canalizare întârziată (imperforatie). Lacrimile se scurg din ochi în nas prin acest canal, care devine permeabil imediat după naștere, prin resorbția valvei aflată la deschiderea canalului în nas. În 5-10% din cazuri, acest canal nu se permeabilizează, iar unul sau ambii ochi ai micuțului apar mereu lăcrimoși, lacrimile scurgându-se pe obraz.

Uneori, afecțiunea se poate complica cu prezența unor secreții muco-purulente și a unei tumefieri (înroșire, durere) a pielii de pe nas, din vecinătatea unghiului intern al ochiului, sau a „albului ochiului”, semn că a apărut o infecție (conjunctivita/dacriocistita). Dimineață, copilul se poate trezi cu ochișorii lipiți din cauza secretiilor.

Există afecțiuni grave ale nou-născutului, care se însoțesc de epiforă (lăcrimare) sau de apariția de secreții muco-purulente, așa că se impune un control de urgență la un medic specialist oftalmo-pediatru pentru excluderea acestora.

Tratamentul, într-un stadiu inițial, este unul conservator – masaj al căii lacrimale, pentru încercarea permeabilizarii canalului. Peste 90% din cazuri se rezolvă până la vârstă de 1 an, spontan sau doar cu acest masaj executat corect: ține apăsat cu degetul mare/arătător pe pielea din apropierea unghiului intern al ochiului, și mergi în jos, vertical, fără a ridica degetul de pe piele, până aproape de deschiderea nării. În acest fel, prin presiunea exercitată, se poate sparge valva și se va permeabiliza canalul. Masajul se face doar veritical în jos, gravitațional, nu și invers. Poți să îl faci timp de 2-3 minute de 4-5 ori pe zi (când bebe doarme, când îl alăptezi, când îi faci băiță).

Picături cu antibiotic se recomandă doar în caz de suprainfecție bacteriană (dacă ochii au secreție muco-purulentă abundentă). Obligatoriu, va trebui să ții o igienă riguroasă a zonei ochilor ( fie cu șervețele speciale, fie cu niște comprese sterile umezite cu ser fiziologic) și a năsucului (aspirarea secrețiilor care pot bloca zona deschiderii canalului, cu ajutorul aspiratorului nazal). În niciun caz, nu este bine să pui în ochișorii micuțului lapte de la sân, diverse ceaiuri sau alte substanțe până nu primești avizul medicului oftalmopediatru. Toate aceste „leacuri băbeșți” au efect de inflamare și mai mare a zonei și pot să agraveze situația.

În caz de eșec (sub 10% din cazuri), se intervine chirurgical pentru dezobstrucția canalului. Momentul intervenției este ales de către medicul operator, în funcție de istoricul bolii micuțului pacient.

Așadar, dacă bebelușul tău lăcrimează încă de la naștere, nu ezita să consulți un medic oftalmo-pediatru cât mai curând, pentru a-ți explica pe îndelete afecțiunea și posibiltatile de tratament!

2 thoughts on “Obstrucția congenitală a canalului lacrimo-nazal

  1. Buna ziua, ar putea fi o suprainfectie bacteriana facuta pe o obstructie de canal lacrimo-nazal; este recomandat sa mergeti la medicul oftalmo-pediatru, pentru a primi un tratament corespunzator, deoarece poate fi si ceva mai grav!

  2. buna am si eu o intrebare
    baietelului meu de 2 luni ii curge ochiul galben verzui….si cind il apas linga nasuc ii iese mai tare
    ce poate fi ajutati-ma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *