Conjunctivita alergică

Conjunctiva reprezintă o membrană fină de țesut aproape transparent, traversat de vase de sânge, care tapetează globul ocular (partea albă a ochiului – sclera, precum și partea internă a pleoapelor). Inflamația ei declanșează conjunctivita, care poate avea la origine mai multe cauze: bacteriană (caz în care secreția oculară devine alb-gălbuie, cu aspect purulent); virală (ochiul este roșu aprins, cu secreție clară, limpede); alergică (mâncărime și secreție clară, uneori clipit desîn contextul expunerii la diverși alergeni).

Ce declanșează această conjunctivită alergică?

Reacţia alergică apare atunci când ochiul intră în contact cu un alergen, răspunsul fiind eliberarea de histamină, care duce la o cascadă de semne și simptome.
Factorii care duc la aceste reacții chimice interne sunt foarte variați: praf, polen, păr de animale, plante de apartament, substanțe chimice, detergenți, cosmetice etc. Practic, la copilul mic (2-4 ani), aproape orice substanță nouă, cu care organismul nu a mai intrat în contact, poate să determine o reacție chimică de acest fel. Ulterior, după ce corpul produce anticorpi, reacția dispare sau apare mai rar. Astfel, întalnim foarte des aceste conjunctivite alergice la copilul mic, dar și la adulții care se știu cu un teren alergic (au astm, rinită alergică sau fac des manifestări ale alergiilor la nivelul pielii).

Cum o recunoaștem?

Dilatarea vaselor de sânge declanșata de eliberarea de histamină este urmată rapid de simptome oculare: înroşirea ochilor, senzaţia de mâncărime la nivelul nasului și ochilor, clipit des, simptome ce apar la ambii ochi în același timpDacă reacția este una de vecinătate, putem avea conjunctivită alergică doar la un singur ochi – cremă de față nouă, înțepatură de insecte la nivelul pleoapelor etc.
Conjunctivitele de origine bacteriană sau virală afectează adesea doar un singur ochi. Abia ulterior, dacă nu se respectă o igienă strictă, secreția poate apărea și la celălalt ochi.

Spre deosebire de conjunctivitele bacteriene şi virale , conjunctivita alergică nu este contagioasă. Este un aspect foarte important de reținut, deoarece nu este necesară separarea de colectivitate, ca la primele cazuri.

Conjunctivita alergică sezonieră

Conjunctivita alergică sezonieră este cea mai comună formă de conjunctivită alergică care apare ca reacţie la polenul plantelor sau la mucegai. Apare tipic în această perioadă, martie – mai, și se asociază cu rinitele alergice.

Conjunctivita alergică perenă

În conjunctivita alergică perenă simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului, principalii alergeni implicaţi în apariția ei fiind părul animalelor, praful şi penele.
Deşi simptomele pot apărea pe tot parcursul anului şi sunt mai puţin severe decât cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, acestea se pot agrava sezonier.

Alte forme de conjunctivită alergică sunt cea vernală și keratoconjunctivita atopică, asociat cu dermatita atopică a pleoapelor şi feţei. În ultimul caz, simptomele includ roşeaţa, mâncărime, arsuri, lăcrimare, secreţii vâscoase şi umflarea pleopelor.

Nu în ultimul rând, conjunctivita giganto-papilară este un tip de conjunctivită asociată cu purtarea lentilelor de contact ce apare ca reacție la soluția de întreținere a lentilelor de contact.

Tratamentul conjunctivitelor alergice se face cu picături sau unguent antiinflamator de tip steroidian sau nesteroidian. În unele cazuri, medicul poate decide să administreze și un sirop sau pastile cu efect antihistaminic. Uneori, spălarea cu apă rece poate reduce senzația de mâncărime sau usturime.

Complicaţii

În lipsa tratamentului, conjunctivitele alergice sezoniere sau perene, rareori duc la complicaţii pe termen lung. În schimb, conjunctivita vernală şi keratoconjunctivita atopică sau cea giganto-papilară au potenţial de deteriorare a vederii. În orice caz, este bine să vizitați un medic oftalmolog pentru un sfat specializat și să nu administrați nicio picătură sau alte leacuri băbești fără aviz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *