Cum „citești” o rețetă de ochelari? 

De multe ori aud de la pacienți întrebarea, de obicei la finalul consultației, „și eu ce dioptrii am?”, căutând de fapt un răspuns care să conțină modificările de la rețeta anterioară și poate o cifrăâ sau un număr ușor de amintit.
Dar cum se interpretează o rețetă oftalmologică de ochelari?

În primul rând, dacă te uiți cu atenție, vei vedea că valorile sunt scrise în diverse căsuțe sau urmate de anumite simboluri, fiecare în dreptul ochiului drept (OD) sau ochiului stâng (OS). O altă rubrica importantă este dacă ochelarii ți-au fost recomandați la distanță/permanent sau la aproape (scris, citit, calculator).

Prima valoare este cea de dioptrie sferică (DSF sau SPH) care poate fi precedată de semnul plus sau minus. Astfel, dacă pe rețeta ta este trecută valoarea de -2.25Dsf, înseamnă că suferi de miopie (ochiul tău este mai lung, mai mare, și are nevoie de o dioptrie de minus care să scadă puterea totală a ochiului). În cazul în care, rețeta ta este din categoria celor cu plus (exemplu +0.75Dsf), înseamnă că ești hipermetrop (ochiul tău este mai mic și are nevoie de o dioptrie de plus care să îl ajute să ajungă la dioptria corectă pentru a vedea bine). Atât miopia cât și hipermetropia pot fi mică, medie sau mare, în funcție de valoarea dioptriei.

O altă cifră care poate să apară în prescripția de ochelari este cea de dioptrie cilindrică (care corectează astigmatismul – în acest caz, ochii nu sunt perfect sferici, rotunzi, ci ovalari, astfel că au nevoie de dioptrie doar într-un anumit ax). Această valoare a cilindrului poate să fie și ea precedată de „+” sau „-” și urmată de simbolul Dcyl și obligatoriu de valoarea axului – o cifră între 0 și 180 de grade. Astigmatismul poate fi simplu sau compus (când este însoțit și de o sferă), miopic, hipermetropic sau mixt.

Dacă în rețeta ta este completată rubrica de „aproape”, înseamnă cel mai probabil că suferi de presbiopie, o afecțiune care apare după vârstă de 40 de ani și se manifestă prin îndepărtarea scrisului (carte, telefon) pentru a vedea mai clar. Alteori, medicul poate scrie în această rubrica doar adiția (ADD), reprezentând diferența de dioptrie între valoarea de aproape și cea de distanță.

O valoare mai rar întâlnită este dioptria prismatică, valoare care poate fi singură sau care poate însoți miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Se prescrie în anumite cazuri de strabism (lipsa de paralelism a globilor oculari) sau nistagmus (mișcări sacadate, ritmice ale ochilor).

Alte informații pe care le poate trece medicul în rețeta sunt: acuitatea vizuală (cât de bine vezi cu dioptria respectivă), dioptriile pentru lentile de contact (dacă ai cerut o astfel de consultație) sau recomandări în ceea ce privește materialul, designul și tratamentele aplicate lentilelor de ochelari (antireflex, fotocromic, filtru limină albastră, lentile progresive etc).

La finalul rețetei, se află valoarea distanței inter-pupilare (distanța dintre ochi), foarte importantă pentru executarea corectă a ochelarilor.

Oricare ar fi valorile din rețeta prescrisă de medicul tău, este important să înțelegi cum, cât și când trebuie purtați ochelarii, așa că nu ezita să adresezi toate întrebările pe care le consideri necesare pentru a clarifica bine aceste aspecte!

4 thoughts on “Cum „citești” o rețetă de ochelari? 

  1. Daca nu mai apare deloc valoare in dreptul cyl este normal sa nu mai aiba nici ax.

  2. Bună ziua.Fiica mea are astigmatism miopic.La ultimul control pe retetă nu mai apare unghiul(ax).Este normal,ea purtând ochelari de 12 ani și la fiecare control ne spunea de unghiul de refracție.Mulțumesc

  3. Daca este aceeasi dioptrie, insa cilindrul a aparut nou, poate fi un disconfort la inceput (1-2 saptamani). Daca aveati cilindru si inainte, poate fi o eroare de montaj. Puteti merge cu ochelarii in orice optica, ii masoara si va confirma daca sunt executati conform retetei.

  4. Buna, am facut o pereche de ochelari noi,cu aceeasi dioptrie ca cea veche, dar cu ochiul drept nu vad aprope deloc. Precizez ca am lentila cu cilindru la dreptul. Doctorul spune ca o sa ma obisnuiesc dar nu vad cum as putea sa ma obisnuiesc daca vad numai ceata. Este normal sa vad asa daca am aceeasi dioptrie de ani de zile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *