Miopia poate fi tratată sau evitată?

Dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog la Clinica Ocuvista, este invitata Izabelei Marinescu la emisiunea “Vreau să fiu sănătos”, TVR1, și ne descrie pe scurt ce este și cum poate fi tratată miopia.

O veste nu tocmai bună este că miopia afectează din ce în ce mai multe persoane astfel că se estimează că până în 2050 aproximativ 25% din populația globului va fi mioapă.

Izabela Marinescu: Ce este miopia?

Dr. Roxana Cozubaș: Practic, miopia este o alungire a globului ocular, acesta crește și la un moment dat ar trebui să se oprească în jurul vârstei de 7-8-10 ani, insă dacă globul ocular continuă să crească și peste această vârstă se formează cea mai des întâlnită formă de miopie – miopia de ax. Factorii de risc a apariției miopiei sunt cei care impun vederea de aproape: ecrane, scris/citit la o distanță nepotrivit de mică. Un copil de 7-10 ani care petrece prea mult timp în casă și care petrece mult timp pe ecrane (telefon, tabletă, calculator, TV) sau scrie/citește prea mult timp are un risc crescut de a dezvolta miopie.

Izabela Marinescu: Ați vorbit până acum despre copii și miopie, este posibil ca aceasta să apară și mai târziu, în viața adultă?

Dr. Roxana Cozubaș: În trecutul nu foarte îndepărtat, pe vremea noastră, miopia se dezvolta frecvent odată cu înaintarea adultului în vârstă. Din pacate, în ultimii ani, miopia apare din ce în ce mai frecvent la vârste fragede, avem copii și de 3-4 ani care sunt afectați de această boală. Debutul miopiei este frecvent întâlnită în jurul vârstei de 13-14 ani comparativ cu vremurile trecute când începea să se manifeste la liceu sau la facultate.

Diagnosticul corect se stabilește numai în cabinetul medicului oftalmolog și este foarte important ca boala să fie cât mai rapid identificată și tratată pentru a încetini progresul miopiei.

Izabela Marinescu: Există “prea târziu a ajuns la medicul oftalmolog”?

Dr. Roxana Cozubaș: Am avut și cazuri dramatice care au impus ca primii ochelari să necesite dioptrii mari, minus 3. Este enorm, practic copilul respectiv vedea clar până la maxim 30 cm! Tot ce era peste această distanță era o ceață totală ☹. Greu de crezut dar avem și cazuri de acest gen deși suntem în anul 2023 și medicina este atât de evoluată. Peste dioptriile care depășesc minus 4 încep complicațiile pe fundul de ochi, imaginați-vă că ochiul este ca un balon care crește, crește și nu se oprește iar țesutul de pe fundul de ochi devine foarte rarefiat, practic intervine riscul de rupere a retinei. Alte riscuri sunt glaucomul, cataracta. Nu vorbim neapărat de orbire ci de „legaly blind” cum spun americanii, pacientul se încadrează la statutul de handicapat necesitând ochelari cu dioptrii foarte mari, pacientul devenind complet depedent de ochelari.

Izabela Marinescu: Așadar lentilele ajută la corectarea vederii, în ultimul timp au apărut și lentile de contact care încetinesc în timp progresia miopiei. Dacă până recent în România existau numai lentile de contact de noapte care stopau evoluția bolii, acum există o gamă largă de variante.

Dr. Roxana Cozubaș: Acum avem la dispoziție lentile de contact de noapte, ochelari, lentile de contact moi pe care pacienții le pot purta ziua. Toate acestea sunt metode cu care noi încercăm să încetinim progresul miopiei, nu vorbim despre o vindecare. Vindecarea completă se poate face după vârsta de 20 ani când miopia stagnează și pacientul se poate opera.

Izabela Marinescu: Ce presupune această intervenție chirurgicală?

Dr. Roxana Cozubaș: Intervenția de reducere a dioptriilor cum este ea denumită, presupune șlefuirea suprafeței ochiului sau poate a stratului inferior al suprafeței ochiului cu ajutorul laserului. Practic se decupează dioptria de care pacientul are nevoie din suprafața ochiului din cornee astfel că mai târziu reușește să vadă așa cum vedea cu ochelari.

 

Izabela Marinescu: Atenție părinți, dacă unul din dumneavoastră este miop, atunci șansele ca această afecțiune să apară și la copil sunt considerabil mărite. Factorii genetici, vârsta și factorii de mediu sunt responsabili de debutul și progresia miopiei. O alimentație bogată în fructe și legume intens colorate asigură vitaminele necesare unor ochi sănătoși și hrănesc retina. Vitamina D și somnul odihnitor sunt alți factori importanți pentru sănătatea ochilor.

Dr. Roxana Cozubaș: Preventiv, pentru a nu dezvolta miopie sau a nu determina progresul acesteia, pacientii ar trebui ca pe langă o nutriție sănătoasă și vitamina D, să stea în aer liber cât mai mult, cel puțin 2 ore/zi, în lumină naturală. S-a demonstrat că acest lucru încetinește considerabil progresul miopiei chiar dacă aceasta este deja instalată. O postură corectă a copiilor atunci când scriu/citesc, părinții trebuie să corecteze postura greșită a copilului încă de la grădiniță. Postura corectă este spatele drept și cartea/caietul pe masă sau la o distanță asemănătoare.

Izabela Marinescu: Cum abordăm privitul la ecrane?

Dr. Roxana Cozubaș: Pentru ecrane avem o regula “20-20-20” = la fiecare 20 minute de privit ecranul, urmeaza 20 secunde de privit la o distanța de 6 m (20 feet) pentru a odihni ochii. Iar la ecrane … alegeți răul cel mai mic: televizorul sau un laptop plasat la minim 80 cm de poziția corpului. Cele mai rele ecrane sunt telefonul mobil și tableta pentru că acestea se folosesc foarte mult timp și foarte aproape de ochi.

Izabela Marinescu: Doamna Dr. Roxana Cozubaș, vă mulțumesc pentru intervenția în emisiunea „Vreau să fiu sănătos”!

Dr. Roxana Cozubaș: Și eu vă mulțumesc pentru invitație!

Despre Dr. Roxana Cozubaș

405b0208e10258d5e56e712760cbd89fMedic Primar Oftalmolog,
Doctor în Științe Medicale


Dr. Roxana Cozubaș este un medic oftalmolog cu înaltă calificare, specializat în oftalmologie pediatrică și strabism. Cu peste un deceniu de experiență, ea îmbină expertiza medicală cu o abordare plină de empatie și răbdare, esențiale în tratarea pacienților tineri.

Deținând un doctorat în Oftalmologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Cozubaș excelează în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oculare la copii. În prezent, își desfășoară activitatea ca medic primar oftalmolog la clinica Ocuvista din București, unde se dedică oferirii de îngrijire oftalmologică pediatrică de înaltă calitate.

Prin participarea la conferințe internaționale și implicarea în inițiative de voluntariat, Dr. Cozubaș rămâne în fruntea inovațiilor în oftalmologia pediatrică, asigurând cele mai bune tratamente pentru micii săi pacienți.

Distribuie pe
Facebook

Întreabă doctorul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *