Este importantă culoarea lentilelor ochelarilor de soare?

Ieri a fost solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an. Sper că ați început de mult să purtați ochelari de soare și că nu ați așteptat vara pentru acest lucru 😎
Una dintre cele mai frecvente întrebări din cabinet, legat de ochelarii de soare, este ce culoare să fie lentilele?
Culoarea lentilei influențează vizibilitatea, contrastul și pot face vederea în lumină puternică mai confortabilă. Diferența o face culoarea filtrată de lentilă, așadar e mai mult decât o chestiune de gust.
Nuanțele de gri/negru – nu distorsionează culorile și sunt cele mai bune pentru viața de zi cu zi, dar și pentru o varietate mare de sporturi – mers cu bicicleta, alergat, condus etc.
Nuanțele de verde reduc strălucirea și cresc contrastul, deoarece filtrează o parte din lumina albastră. Sunt lentile utilizate în sporturi de precizie – golf, tenis, baseball.
Nuanțele de albastru-mov – îmbunătățesc contrastul și cresc percepția culorilor. Sunt ideale pentru sporturile pe zăpadă/gheață.
Nuanțele de roz/roșu cresc contrastul la culori, filtrând lumina albastră, fiind extrem de confortabile la purtarea pe termen lung. Reduc oboseala oculară la computer, dar și pe stradă sau pe pârtia de ski.
Nuanțele de maro și chihlimbar îmbunătățesc contrastul obiectelor pe fond verde sau albastru. Reduc considerabil lumina albastră, așadar sunt ideale și pentru zilele mai înnorate, dar și pentru sporturi precum vânătoarea, pescuitul sau mersul cu bicicleta prin pădure.
Nuanțele de galben, auriu sau portocaliu sunt ideale pentru sporturi de interior sau afară, în condiții de iluminare slabă, îmbunătățind contrastul și percepția adancimii. Distorsionează culorile, însă sunt ideale pentru sporturi în interior sau în aer liber – basket, handbal, ski.
În afară de culoare și de forma ochelarilor, foarte important este să nu uitați de protecția la ultraviolete și să efectuați la timp controalele oftalmologice, iar dacă aveți nevoie de ochelari de vedere să optați pentru ochelarii de soare cu dioptrie!
Eu optez pentru lentile maro de când mă știu, mi se par cele mai odihnitoare pentru mine și pentru activitățile mele, cum ar fi vânătoarea de mic dejun pe terasa hotelului, în vacanță, la mare 🏖

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *