De ce să vizitezi un oftalmolog înainte de a pleca în concediu?

Acum că vacanța de vară și-a intrat în toate drepturile, nu-ți mai stă gândul decât la prima plajă sau prima piscina în care să te scufunzi ca să scapi de cele 40 de grade de la umbră. Nimic mai corect decât acest lucru, însă înainte de a face asta, hai să îți povestesc 6 motive pentru care să vizitezi un medic oftalmolog înainte de a pleca în concediu cu familia:

Actualizare prescripție de ochelari la medicul oftalmolog
Fie că vorbim de ochelari care se poartă pentru vederea de departe, pentru aproape sau pentru port permanent, verificarea ochelarilor se face în cazul adulților la fiecare 1.5-2 ani. Pentru copii lucrurile sunt un pic mai delicate, vederea lor fiind în continuă dezvoltare, astfel că este necesară o vizită de verificare și la 3-4 luni (verifică acest interval cu medicul oftalmolog al copilului tău, pentru a te asigura că are prescripția la zi).

Recomandare lacrimi artificiale
După ce ai stat aproape un an de zile cu ochii în diverse dispozitive care mai de care mai inteligente și cu mai multe lumini, ecrane și funcții, nu te gândi că o vacanță la mare, cu briza în plete și bălăcindu-te în apă de dimineața până seara vă fi priviă și de ochii tăi tot ca o vacanță!

De cele mai multe ori, schimbarea de mediu – apă sărată, apă cu clor sau diverse substanțe, vânt mai puternic, nisip, soare/luminozitatea mediului foarte puternică – toate acestea nu fac decât să agreseze și mai tare suprafață ochilor.

Avem soluții și pentru acest disconfort – lacrimile artificiale! Dacă ai peste 40 de ani și mai ales dacă ești femeie, așteaptă-te că producția naturală de lacrimi să scadă de-a lungul vieții. Astfel, ar fi bine să o suplinești cu o lacrimă artificiala, de la farmacie. Chiar dacă deja faci așa ceva din timpul programului la birou, trebuie să știi că lacrimile artificiale au în general, pe lângă acid hialuronic (conținut în majoritatea) și diverse alte substanțe care te ajută în caz de alergii, eroziuni corneene (zgârieturi) sau expunere la ultraviolete. Astfel, este bine să discuți cu medicul oftalmolog ce lacrimă să alegi pentru a te asigura că primești maxim de nutrienți pentru situația ta.

Prescriere lentile de contact
Lentilele de contact (mai ales cele de unica folosință) sunt o alternativă foarte potrivită pentru o vacanță la mare/piscină. Dacă dioptria ochelarilor nu îți permite să stai fară ei (și, la urma urmei, să fim serioși, cine vrea să piardă copilul pe plajă, la mare, numai pentru că nu vrea să stea cu ochelarii la soare) atunci hai să îți povestesc despre lentilele de contact! În general, pentru vacanțe recomand lentile de unică folosință – se pun pe ochi dimineața și se scot seara sau, și mai bine, după bălăceală în sine, pentru o mai multa igienă. Adică pleci cu ochelarii în toc și, la final de zi de plajă sau dacă ți-a intrat nisip sau multă apă de mare/piscină în ochi și ai un disconfort, atunci scoți lentilele de pe ochi, le arunci și pui ochelarii de vedere.

Și în acest caz, ca și la lacrimile artificiale, sunt disponibile o mulțime de variante de lentile de contact – asigură-te că o alegi pe cea potrivită nevoilor și dioptriilor tale printr-o vizită la medicul oftalmolog. Respectă întotdeauna regulile de igiena recomandate de medic și poartă în continuare o pereche de ochelari de soare și/sau de înot pentru o protecție suplimentară.

Atenție! Sunt modele de lentile pentru care durează comanda spre o lună de zile, nu lăsa totul pe ultimele zile, programează din timp un consult!

Ochelari de înot/soare cu dioptrie
Dar dacă ție îți place de tine cu ochelari, însă vrei să porți ochelari de înot? Sau de soare? Trebuie să știi că toate variantele de ochelari se pot fabrica cu dioptrie, astfel încât să te bucuri de o vedere clară indiferent de mediul în care te afli.

Dacă adolescenții sau adulții pot renunța parțial la corecția optică și să își pună ce ochelari de soare doresc, acest lucru nu este valabil și în cazul unui copil care se afla în proces de recuperare a ambliopiei (ochiului leneș) sau care vindecă strabismul cu ajutorul ochelarilor. Aici, fiecare oră de purtare contează și, din păcate, constatăm uneori că după câteva zile de nepurtare a ochelarilor copilul începe să îi refuze (se dezobișnuiește de ei) sau, și mai rău, are un regres pe recuperarea vederii sau a unghiului de strabism.

Verificarea ochelarilor de vedere/soare
Am ochelari de soare (nu mai stiu exact pe unde sunt, însă îi găsesc eu la un moment dat), ochelari de vedere, ochelari de înot – sunt dotat cu de toate, nu am nevoie de o vizită la medic pentru asta! Ba ai nevoie! Trebuie să știi că lentilele ochelarilor au la suprafață o peliculă de tratamente (antireflex – respinge reflexiile deranjante, oleofob – anti-murdărie, hidrofob – anti-apă, durificare – anti-zgârieturi) și toate acestea se pot deteriora, făcând mai mult rău daca îi purtam așa, decât dacă nu îi folosim.

Așadar, inspectează macroscopic lentilele și, dacă îți par deteriorate, mai bine achiziționezi alți ochelari.
Pe de altă parte mai sunt ochelarii de soare achiziționați din diverse locuri neadecvate – tarabele de la mare, magazine de modă/haine/cosmetice etc. În ziua de astăzi majoritatea sunt în regulă, respectă toate normele în vigoare, însă de ce să riști? Avem aparate care pot verifica dacă ceea ce este scris pe brațul sau eticheta ochelarilor se și respectă în calitatea lentilelor, vino cu ei la un consult oftalmologic să îi testam!

Trusa de urgență – primul ajutor
Nu în ultimul rând, schimbarea mediului cu unul nou, de tipul mare, munte sau natură în aer liber, nu este lipsit de riscuri de apariția micilor accidente, inclusiv la nivel ocular.

Copiii mici au tendința să exploreze și să ducă totul la guriță și, de multe ori, și la ochi – ei fac cel mai des conjunctivite de diverse tipuri, keratite (inflamația suprafeței ochiului), eroziuni (zgârieturi corneene) sau diverse alte afecțiuni în relație cu istoricul personal și familial.

Este bine să te pregătești cu o mini-trusă de urgență, așa cum faci și pentru o eventuală febra, durere sau lovitură. Avem soluții și pentru micile neplăceri de la nivelul ochilor ca să nu pierzi o zi întreagă alergând pe la farmacii și încercând să găsești substanțe echivalente cu ceea ce ți-a prescris medicul în țară.

Primul ajutor în caz de substanțe străine în ochi este să speli din abundență, câteva minute contiuu, cu apă plată din belșug. Abia după ce te-ai asigurat că ai spălat/diluat mizeria de acolo, fă o examinare la lumina zilei – ochiul este roșu sau foarte roșu, pacientul poate ține ochii deschiși sau se plânge de durere vie, lăcrimează excesiv, pleoapa s-a umflat, mișcările ochilor sunt normale sau are restricții ale direcției privirii? Toate acestea ne ajută să luam atitudinea potrivită și mi le poți comunica în cadrul unei evaluări oftalmologice online dacă nu aveți acces la un cabinet medical fizic în apropiere.

Despre Dr. Roxana Cozubaș

405b0208e10258d5e56e712760cbd89fMedic Primar Oftalmolog,
Doctor in Stiinte Medicale


Dr. Roxana Cozubaș este un medic oftalmolog cu înaltă calificare, specializat în oftalmologie pediatrică și strabism. Cu peste un deceniu de experiență, ea îmbină expertiza medicală cu o abordare plină de empatie și răbdare, esențiale în tratarea pacienților tineri.

Deținând un doctorat în Oftalmologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Cozubaș excelează în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oculare la copii. În prezent, își desfășoară activitatea ca medic primar oftalmolog la clinica Ocuvista din București, unde se dedică oferirii de îngrijire oftalmologică pediatrică de înaltă calitate.

Prin participarea la conferințe internaționale și implicarea în inițiative de voluntariat, Dr. Cozubaș rămâne în fruntea inovațiilor în oftalmologia pediatrică, asigurând cele mai bune tratamente pentru micii săi pacienți.

Distribuie pe
Facebook

Întreabă doctorul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *