Sindromul de ochi uscat este o afecțiune din ce în ce mai întalnită în rândul populației, din păcate, chiar și la tineri. Telefonul, tableta, laptopul, precum și condițiile de mediu uscat, sunt foarte frecvente în viața noastră, astfel că expunerea la factorii de risc este una permanentă.
Filmul lacrimal și rolurile sale
Lacrimile noastre sunt produse de glandele lacrimale și excretate la suprafața ochiului prin mici ducte (canale).
Filmul lacrimal prezintă o structură trilamelară, având în componență 3 straturi:
- Exterior: strat lipidic – asigură o suprafață optică netedă și regulată, menținând stratul apos pe suprafața ochiului; în absența sa, evaporarea filmului ar crește de 4 ori.
- Mijloc: strat apos – format din electroliți, metaboliți, celule epiteliale descuamate, imunoglobuline (anticorpi), lizozim, lactoferină (enzime); reprezintă prima linie de apărare antibacteriană, spală alergenii, praful și corpii străini; formează cea mai mare parte a filmului lacrimal.
- Interior: strat mucos (vâscos) – asigură aderența la suprafața oculară, fiind în contact cu corneea și conjunctiva, pe care le lubrefiază.
Manifestările sindromului de ochi uscat
Sindromul de ochi uscat este o afecțiune oculară, deseori subdiagnosticată, care constă într-o disfuncție a filmului lacrimal datorată mai multor cauze. Mai poartă denumirea de kerato-conjunctivită Sicca sau xeroftalmie.
Aproape orice persoană poate să prezinte în cursul vieții simptome legate de ochiul uscat, de cele mai multe ori neștiind că provin dintr-o tulburare a filmului lacrimal, în general apărută din cauza condițiilor de mediu (aer condiționat; geam deschis; frig; lucrul la calculator, privitul îndelung la televizor etc).
Ochiul uscat se manifestă prin secreția lacrimală care poate fi în stare:
- Insuficientă (Sdr Sjogren, deficit de vitamina A, obstrucția ductelor lacrimale prin infecții, tumori sau chirurghical)
- De hiper-evaporare a lacrimilor (blefarite, expunere corneeană din pareza facială, deficit de clipire, lentile de contact)
- Cu o compoziție necorespunzătoare (modificarea compoziției dată de medicamente sau dezechilibre hormonale).
Oricare ar fi categoria de sindrom de ochi uscat, părțile anterioare ale ochiului suferă o iritație constantă, ajungând până la inflamație.
Factorii care favorizează apariția sindromului de ochi uscat
Factori de mediu: expunerea prelungită la aer condiționat, caldură excesivă, ecranul televizorului sau calculatorului;
Reducerea frecvenței clipitului (persoanele care lucrează mult la calculator și diverse ecrane);
Purtarea lentilelor de contact (adecvată sau nu)
Factori hormonali: dezechilibre (femei la menopauză)
Boli imune (artrită reumatoidă; lupus; sclerodermie), deficit de vitamina A
Ca parte a procesului natural de îmbătrânire;
Chirurgie refractivă (reducerea dioptriilor cu ajutorul laserului)
Medicamente: contraceptive orale, antihipertensive (diuretice, beta blocante), antihistaminice, analgezice, estrogeni, citostatice, antiaritmice, psihotrope, antimigrenoase, agenți anticolinergici.
Semnele și simptomele sindromului de ochi uscat
Cel mai frecvent, pacienții acuză senzația permanentă de uscăciune, de mâncărime sau arsură la nivelul ochilor
Senzație intermitentă de nisip/corp străin și care se înrăutațește seara
Fotosensibilitate
Simptomele predomină bilateral, apariția unilaterală datorându-se unui eventual traumatism chimic sau unei afecțiuni neurologice.
Ochii pot fi roșii (hiperemie conjunctivală) și pot prezența aspect de conjunctivită.
Lăcrimare excesivă – din cauza unui deficit în structura filmului lacrimal (componenta lipidică nu mai “ține” celelalte două straturi pe suprafața ochiului, astfel, componenta apoasă alunecă pe obraji) – apare mai ales la bătrâni
În stadii avansate – leziuni corneene și scăderea acuității vizuale, disconfort fizic marcat.
Lăcrimarea care apare dimineața, în special iarna, când temperatura este scăzută, arată prezența unui ochi uscat de tip hiper-evaporativ, disconfort creat de o deficiență lipidică matinală din cauza lipsei clipitului în timpul somnului.
Tratamentul sindromului de ochi uscat
Ochiul uscat NU poate fi vindecat sau tratat cauzal, dar simptomele lui (uscăciunea, mâncărimea și arsura) pot fi ameliorate.
Există 2 scopuri ale terapiei ochiului uscat:
- ameliorarea simptomatologiei și îmbunătățirea calității vieții pacientului;
- prevenirea apariției unor complicații: infecții bacteriene, virale sau, mai grav, a perforațiilor sau cicatricilor corneene/conjunctivale.
Recomandări generale pentru evitarea apariției sindromului de ochi uscat:
Evitarea situațiilor răspunzătoare de agravarea simptomatologiei ochiului uscat: fumul de țigară, praful, aerul rece sau uscat, vântul puternic;
Plasarea ecranului computerului cu 10 – 20 ° sub nivelul ochilor, pentru a reduce deschiderea fantei palpebrale, micșorând astfel suprafața oculară expusă și reducând evaporarea; clipirea forțată în timpul lucrului la calculator/TV;
Utilizarea ramelor mari pentru ochelarii de distanță (la persoanele în vârstă la care se întâlnește mai frecvent ochiul uscat) pentru a scădea expunerea suprafeței oculare la vânt;
Lacrimile artificiale (sub formă de picături, suspensie, emulsie sau gel) reprezintă un tratament simptomatic și pot fi pe baza de: metilceluloză, polivinil-alcool, polivinil-pirolidonă, hialuronat de sodiu (un polimer natural, având caracteristici asemănătoare cu ale lacrimilor naturale ce au în plus și proprietăți de reepitelizare a corneei).
Modelul de lacrimă artificială sau gel de noapte vi se va prescrie de către medicul specialist oftalmolog în urma depistării cauzelor care au dus la apariția acestor simptome. Este bine să nu achiziționați lacrimile fără avizul medicului, existând riscul de a nimeri un tratament care nu este potrivit pentru tipul de sindrom de ochi uscat ce vă caracterizează. De asemenea, informați medicul dacă purtați lentile de contact, nu toate aceste medicamente sunt compatibile cu portul de lentile de contact.
În timp, datorită utilizării regulate a lacrimilor artificiale creşte producţia de lacrimi naturale, ţesutul iritat se vindecă, iar iritaţia dispare.