Ce este miopia și cine are risc să o dezvolte?
Miopia a devenit, în ultima perioada, un viciu de refracție tot mai des întâlnit în cadrul consultațiilor de oftalmologie pediatrică, practic, în acest moment, aproximativ 1 din 4 copii (cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani) care se prezintă la medicul oftalmolog, are probleme de vedere la distanță.
Pacientul tipic este copilul cu inteligență peste medie, care a început să citească la vârste mici și foarte mici (știați că am pacienți de 2 ani care recunosc literele de tipar?!) și care continuă și după 5-6 ani acest avânt academic, astfel că activitățile lui se desfășoară mai ales în zona de aproape, cu presiune foarte mare pe procesul de acomodație (care asigură o vedere clară la aceste distanțe mici), ducând în timp la elongarea ochiului și la creșterea necontrolată a lui. La dezvoltarea miopiei mai contribuie și timpul mare petrecut la ecrane mici de genul telefon, tabletă, laptop sau mai puțin de 2 ore pe zi în aer liber, afară, în lumina naturală.
Ce putem face pentru stoparea miopiei?
În ultimii ani, cercetările au evoluat mult în direcția stagnării și încetinirii progresiei miopiei, astfel că, avem disponibile în România toate metodele prin care ne propunem să oprim evoluția afecțiunii, iar copilul să ajungă un adult cu o dioptrie mică, ușor de gestionat prin metode clasice de compensare – ochelari uzuali, lentile de contact ușor de procurat din magazinele fizice sau online, sau, după dorința fiecăruia, poate chiar chirurgie refractivă, pentru renunțarea la ochelari.
Studii recente au identificat o corelație foarte puternică între dezvoltarea miopiei și parametri oculari obținuți prin biometrie. Metoda este una complet non-invazivă și nu presupune administrarea de picături cicloplegice/de dilatare, iar masurartorile obiective rezultate contribuie la monitorizarea pe termen lung a progresiei, dar și a riscului de dezvoltare în timp a miopiei, deoarece multe modificări au loc înainte de a se vedea efectiv apariția miopiei pe măsurătorile clasice de la refractometru.
Avem instrumente pentru a o măsura în evoluție astfel încât să intervenim corect și la timp?
Cel mai important parametru măsurat prin biometrie oculară este lungimea axului antero-posterior al ochiului (de la cornee – suprafața anterioară a ochiului – până la retină – țesutul de pe fundul de ochi). În mod normal, la naștere, acesta este în jur de 15-16 mm, urmând să ajungă la 23.5 mm că adult, cu o creștere puternică în primii ani de viață.
Conform datelor cunoscute, în jurul vârstei de 5-6 ani lungimea axială a ochiul ar trebui să se situeze în jurul valorii de 21-21.5 mm, astfel încât riscul de apariție al miopie să fie zero. Tot ce depăștește aceste valori se însoțește de riscuri din ce în ce mai mari, inclusiv de miopii mari, de peste -6.00 dioptrii. Mai mult decât atât, o creștere a axului mai mare de 0.2 mm pe an, trebuie să ne ducă deja cu gândul înspre o variantă de stopare/încetinire a apariției/progresiei miopiei.
Studiile arată că acest ax este semnificativ mai mare la grupul de pacienți miopi, cu peste 1 mm, însă diferențe semnificative de 0.8 mm s-au descoperit și la pacienții care erau încadrați că fiind în stadiul de pre-miopie sau emetropie (ochi sănătoși), aceștia dezvoltând într-un final miopie. În acest fel, nu numai că putem prezice evoluția pe termen mediu și lung, însă putem lua atitudine medicală cu metode demonstrate a fi eficiente, încă din aceste stadii incipiente.
Cum se efectuează biometria oculară?
În Clinica Ocuvista folosim Myopia Expert 700 de la Essilor, numărul 1 mondial, care utilizează tehnologia OLCR (optical low-coherence reflectometry) atât pentru a măsura axul antero-posterior, cât și pentru a efectua topografia polului anterior, keratometria, pupilometria, precum și pentru a integra și personaliza aceste date, conform cu refracția pacienților. Aparatul conține o bază de date internă, astfel încât putem urmări acești parametri în evoluție la consultațiile următoare.
Investigația în sine durează câteva secunde pentru fiecare ochi în parte, nu presupune metode invazive, cum ar fi administrarea de picături, iar la final veți avea parte de interpretarea datelor personalizate pe cele ale copilului dvs.
Cui se adresează biometria oculară?
Pe scurt, tuturor copiilor de peste 5-6 ani sau peste această vârstă (funcție de gradul de colaborare, uneori vârsta minimă poate urca spre 7-8 ani, copilul trebuind să priveascca fix, cu ochii larg deschiși, fără să clipească sau să se miște, într-un aparat asemănător cu refractometrul clasic (popular – dioptron), timp de aproximativ 15-20 secunde cu fiecare ochi în parte. Riscul de apariție/dezvoltare al miopiei se diminuează mult după vârsta de 14 ani la fete și 18 ani la băieți, însă uneori constatăm creșteri de dioptrie și la aceste vârste.
Mai mult decât atât, dacă unul sau ambii părinți sunt miopi, sau pacientul are frați/surori mai mari cu miopie, este bine să efectuați această investigație cel puțin în fiecare an, la controlul de rutină.
Programează acum un consult la 0741.033.566 pentru a afla mai multe detalii și pentru a stopa la timp evoluția miopiei copilului.