Ţine miopia departe, joaca are prioritate!

Lumina naturală este esenţială pentru dezvoltarea ochilor la copil, în măsura în care le protejăm ochii de radiaţiile ultraviolete dăunătoare!

Studii recente au arătat că, în cazul copiilor care petrec timp afară, este redus semnificativ riscul de apariţie a miopiei, o afecţiune care, odată instalată, nu mai regresează. Miopia apare în jurul vârstei şcolare şi creşte pe măsură ce creşte şi copilul în înălţime. Concret, pentru fiecare oră petrecută în exterior, riscul de instalare a miopiei scade cu 2%. În acest amplu studiu, copiii miopi petreceau, în medie cu 3.7 ore mai puţin afară, pe săptămână, decât cei emetropi (vedere normală) sau hipermetropi (dioptrii de “plus”).

Un alt studiu arată că, atunci când copiilor li s-a impus să petreacă 80 minute pe zi în exterior, mult mai puţini dintre ei au devenit miopi, faţă de cei care nu au avut această regulă în activitatea de zi cu zi.

Un studiu şi mai interesant arată că, în zilele lungi de vară (din Danemarca), ochii copiilor s-au dezvoltat normal în comparaţie cu zilele de iarnă, când ochii au cunoscut o creştere în axul antero-posterior mult mai rapidă şi o progresie mai mare a miopiei. Un alt studiu experimental a arătat că nivelul de lumină interioară are şi el un rol mare – cu cât mai mare lumina interioară, cu atât mai puţin a progresat miopia.

Deşi nu s-au descoperit toate legăturile între lumina naturală sau artificială şi dezvoltarea sau stoparea progresiei miopiei, se văd rezultatele! Aşa că, luaţi-vă copilul şi mergeţi în parc, la joacă! Nu uitaţi de pălărie, şapcă, ochelari de soare şi loţiune de protecţie la ultraviolete!