Dermatita din jurul ochilor – cu ce o tratăm?

Pielea din jurul ochilor este adesea atinsă de afecțiuni dermatologice generale – dermatite de toate felurile, keratoze, eczeme – toate pot avea urmări aproape invalidante la nivelul pleoapelor prin complicațiile pe care le aduc.

Gabriela este o fetiță de 8 ani pe care am văzut-o azi pentru prima dată la consult, trimisă de la cabinetul școlar pentru o vedere ușor mai slabă la distanță (aleluia că încă se mai fac astfel de controale!). Problemele de vedere sunt minore, astfel că i-am prescris niște ochelari care sa o ajute să vadă un pic mai bine și mai rapid.

Despre altceva vreau să vă atrag atenția, însă, anume pielea din jurul ochilor ei:
– în poza de sus se vede o iritație a pleoapei de jos a ochiului drept, în zona dinspre nas, în timp ce ochiul stâng are o eczemă pe toată zona cearcănelor, făcându-le mai proeminente, precum și multiple cojițe pe pielea de deasupra sprâncenei
– în poza din mijloc am vrut să evidențiez și mai bine pielea uscată din jurul ochilor
– și, nu în ultimul rând, cel mai evident se văd aceste modificări în foto de jos – atunci când pui copilul să zâmbească – mulți fac riduri proeminente pe pielea groasă și deshidratată din zonă (piele ca de elefant, cum le zic eu părinților)

Ce merge bine pe astfel de afecțiuni? Igienă și hidratare, simplu!

Igiena zonei peri-oculare o dată pe zi, după baie sau duș, ca o ultimă etapă a curățării corpului, cu un gel de duș hipoalergenic, de preferat dermato-cosmetic (citiți eticheta – să scrie că se poate folosi pe față/ochi) sau șampon/gel special pentru zona ochilor (Blefaroshampoo sau Blephagel sau ActyLID).

Hidratare din interior – aport de apă corespunzător vârstei/kilogramelor, precum și din exterior – unguente destinate suprafeței ochilor, dar care merg foarte bine și pe pielea din jur – VitA Pos sau HydraMed Night – fără cortizon, fără conservanți, fără antibiotic, numai vitamina A și alți agenți de hidratare.

Aveți grijă să obțineți o rutină în curățarea și ingrijirea zonei ochilor încă din copilăria mică, perioada adolescenței vine cu provocări noi! Revin cu ele 🤗

Zâmbete fără riduri pentru copiii din dotare, vă doresc! 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *