Blefarita – cojițe/scuame la baza genelor

FB IMG 1687193083259

– Auzi, te-ai spălat pe ochi azi?!?
– ….Ăăăă…. nu prea…. !?!

De departe un dialog extrem de frecvent în cabinetul de oftalmologie. Blefarita este o inflamație cronică a marginii libere a pleoapei, caracterizată adesea de cruste/scuame/cojițe la rădăcina firului de păr (ca un fel de mătreață la baza genelor).

Am extrem de mulți copii care se spală pe ochi precum pisica un pic, așa, cu lăbuța, și atât. Din păcate, aceste cruste nu pleacă de acolo decât prin curățare intensă, cel mai bine făcută după baia sau dușul zilnic, ca o ultimă etapă, după ce acele coji s-au înmuiat. Nu încercați să le „smulgeți” sau sa le „raclați” de pe gene, pe uscat, fără această înmuiere în prealabil, poți chiar să provoci sângerarea pielii fine din acea zonă.

O întrebare frecventă atunci când prescriu tratament pentru blefarită este cât timp fac igiena aceasta? Răspunsul este – pentru tot restul vieții! Blefarita este o boală cronică, nu se tratează, este o predispoziție ce o ai toată viața în a forma aceste cruste, uneori sunt mai puține, alteori se mai pot însoți de mâncărimi, piele roșie, umflată, secreții spumoase și aspect general rău, inflamator al pleoapelor.

Ca să eviți producerea exacerbărilor urâte, cheia este să te ții de igienă și în perioadele de acalmie, când totul pare în regulă.

Ce e de făcut?

– comprese calde (deja, în aceste cazuri recomand o mască specială, de utilizat de 2-3 ori pe săptămână de obicei și zilnic atunci când sunt episoadele în plină desfășurare)
– igienă cu șervețele, gel sau șampon special formulate pentru așa ceva (ce vă place mai mult, numai să le folosiți zilnic)
– masaj blând al pleoapelor pentru a exprima conținutul glandelor Meibomius (niște glande din interiorul pleoapelor care secretă grăsimea din filmul lacrimal)
– lacrimi artificiale (inclusiv cu o componentă lipidică ce va reface filmul lacrimal afectat)

Cu atâtea opțiuni terapeutice, numai voință să te speli îți mai trebuie!

Asta, și vedere bună la aproape sau ochelari actualizați dacă ai de supravegheat copilul în această procedură cumplită care implică spălatul pe ochi 😝

Pun pariu că, dacă îi lăsați la mare să se bălăcească o zi întreagă, jumătate din timp stau cu ochii deschiși pe sub apă, dar dacă îi pui să se spele pe ochi cu apa de la chiuvetă, parcă le torni acid sulfuric în ochi 😂😂😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *