Tratamentul strabismului convergent fără operație la clinica Ocuvista din București

Strabismul convergent, o afecțiune în care ochii nu sunt aliniați corect și unul dintre ei se orientează spre nas, poate fi gestionat eficient fără intervenții chirurgicale. La clinica Ocuvista din București, Dr. Roxana Cozubaș, un medic oftalmolog de renume, specializat în oftalmologie pediatrică și strabism, oferă soluții non-invazive și personalizate pentru tratamentul strabismului convergent fără operație.

Strabismul reprezintă o lipsă de paralelism a ochilor, unul dintre ochi rămâne fixator pe imaginea pe care dorește să o vadă (este ochiul dominant, cel care privește corect) și celălalt deviază, în cazul acesta spre nas. Tipic, majoritatea strabismelor se dezvoltă între 2 și 4 ani, copilul nu se naște așa. Desigur că există și excepții, strabismele congenitale, apărute în primele 6 luni de viață, în care decizia de intervenție chirurgicală se ia rapid, însă cazurile tipice de strabism se pot vindeca numai prin ochelari sau exerciții.

Dacă vorbim de strabismul convergent, cel în care unul dintre ochi sau ambii ochi alternant deviază spre nas, acesta este, în peste 90% din cazuri, însoțit de o dioptrie de plus (o hipermetropie, cum o numim noi). Toți copiii se nasc cu dioptrii în jur de +3.00/+4.00, urmând ca, în prima parte a vieții aceasta să scadă în mod natural, odată cu creșterea ochiului (prin dezvoltarea normală a copilului din primii 5-7 ani de viață), proces numit emetropizare (adica un fel de „normalizare” a ochiului).

Și atunci, veți întreba, de ce nu poartă toți copiii ochelari? Pentru că toată lumea are în interiorul ochiului un mecanism natural care poate „fabrica” un număr de până la 12-15 dioptrii, mecanism foarte ușor de accesat în copilaria mica și a cărui putere scade până la zero spre 65-70 de ani.

Acest mecanism de menținere corectă a dioptriilor ochilor se poate dezechilibra în mai multe situații:

  • procesul de acomodație (creșterea intrinsecă a dioptriilor) este prea des și prea mult solicitat (joacă multă numai în vedere de aproape, citit, scris sau alte hobby-uri care implică poziții apropiate de vedere pentru o lungă perioadă de timp, telefon sau alte dispozitive cu ecran de ținut în mână)
  • scăderea naturală a dioptriilor ochiului are loc prea lent
  • ochiul pornește de la dioptrii mai mari decât cele normale (copilul se naște cu o hipermetropie mai mare de +5.00/+6.00).

Strabismul convergent apare când este îndeplinită una sau mai multe cauze dintre cele menționate mai sus și este observat inițial seara, la culcare, atunci când copilul este obosit sau dacă lucrează ceva de aproape o perioadă lungă de timp și nu face pauze. Tipic, strabismul real se înrăutățește în max 2-4 săptămâni. Dacă ți se pare că s-a îmbunătățit în acest timp, înseamnă ca este fals aspect de strabism despre care am scris aici .

Ce e de făcut ca să vindecăm strabismul convergent fără operație?

În primul rând trebuie să știi că este necesară o lungă perioadă de terapie vizuală, uneori ani sau poate toată viața, timp în care copilul va trebui să poarte ochelari care să îi relaxeze efortul de acomodație propriu. Astfel, se prescriu dioptriile maxime de plus găsite la măsurătoarea cu cicloplegie, iar uneori, funcție de caz, decidem să acordăm un ajutor și în zona de aproape, sub forma lentilelor progresive, cu dioptrii diferite la distanță față de aproape.

În al doilea rând, un alt element important îl reprezintă acuitatea vizuală (respectiv cât la suta procentual vede pacientul, dacă el este verbal și se poate exprima în testarea cu fiecare ochi în parte). Adesea, părinții se întorc la al doilea consult cu speranța că dioptria a mai scazut între timp. Da, scade, însă extrem de lent (uneori 0.50 dioptrii pe parcursul a doi-trei ani, alteori deloc în doi-trei ani), iar pe noi ceea ce ne interesează este ca vederea ochilor să fie la fel, egală, să nu existe o preferință pentru creier să privească numai imaginea provenită de la un ochi, pentru că celălalt va dezolta ambliopie și se va transforma în ochi leneș (despre care am scris pe larg aici).

Așadar, pe lângă ochelari, uneori atașăm și ocluzorul ca formă de terapie și, mai nou, exerciții video pentru recuperarea unor forme de strabism convergent sau dacă pacientul nu dorește sub nicio formă să (mai) poarte ocluzorul. Controalele la aceste strabisme cu vedere inegală se fac des, la fiecare 3-4 luni, pentru a se urmari progresul și pentru a face permanent ajustările necesare (ochelari – dioptrie, ore de ocluzie, formă de exerciții etc).

Statistic, 85-90% dintre strabismele convergente se vindecă prin terapiile descrise mai sus și numai 10-15% se operează (atenție, dacă un strabism răspunde corect la purtarea ochelarilor, acela nu se va opera numai pentru a nu mai purta corecție optică. Mai târziu, când va crește copilul, va putea apela la lentile de contact, dacă nu mai dorește ochelari.

Ca să putem identifica în care situație se află copilul dvs, trebuie măsurate dioptriile, prescriși ochelarii și re-examinat copilul după o perioadă continuă de purtare a ochelarilor timp de minim 2-3 luni. Adesea, la următorul consult constatăm că trebuie crescută dioptria pentru că, sub acțiunea ochelarilor, ochii s-au relaxat și lasă să măsoare o dioptrie mai mare. Nu este semn de înrăutățire, ba din contra, ochii reacționează la terapie și se vindecă ușor-ușor de strabism. În evaluarea individuală pe care o faceți acasă, nu verificați strabismul fără ochelari; în majoritatea strabismelor convergente, când dai jos ochelarii, ochiul afectat deviază mai tare decât înainte să îi dați copilului ochelari, la început.

Și un ultim sfat, să aveți răbdare atât cu ochelarii cât și cu ocluzia, dacă aceasta a fost prescrisă. Uneori nu le acceptă din prima (amintiți-vă că acest copil a stat 2-3-4 ani fără ochelari și acum trebuie ca ochii să se relaxeze, să nu mai dorească ei să „fabrice” nicio putere în interiorul lor ca să devina „dependenți” de ochelari și să înceapă procesul de vindecare a strabismului).

 

Pentru a beneficia de expertiza Dr. Roxana Cozubaș în tratamentul strabismului convergent fără operație, pacienții sunt invitați să facă o programare la clinica Ocuvista. Programările sunt disponibile de luni până sâmbătă, între orele 9:00 și 20:00. Pentru mai multe informații sau pentru a stabili o consultație, contactați clinica la telefon 0741 033 566. Alegând Ocuvista, optați pentru soluții non-invazive și eficiente în tratarea strabismului convergent și redescoperiți confortul unei vederi corecte.

Distribuie pe
Facebook