Diagnostic: Ambliopie (ochi leneș)

children

De fiecare dată când mă aflu în fața unui pacient nou diagnosticat cu ambliopie, îmi cântăresc atent cuvinteleca să nu dau prea multe informații dintr-o dată, astfel încât să sperii părinții și să o considere de la început o luptă pierdută.

Ambliopia sau “ochiul leneș”, cum este cunoscută în popor, apare din cauză că unul dintre cei doi ochi a văzut slab până la vârsta diagnosticării; creierul (care interpretează imaginile primite de la ochi) a ignorat informațiile venite de la ochiul slab și le-a luat în considerare numai pe cele de la ochiul celălalt.

Legăturile dintre ochi și creier se formează și se dezvoltă numai până la vârsta de 7-8 ani. Orice copil ambliop descoperit după această vârstă pierde șansa obținerii unei vederi de 100%. Cu cât mai mare copilul, cu atât mai greu se recuperează acuitatea vizuală. De aceea este important să vii cu micuțul la control, chiar dacă nu ți se pare nimic în neregulă cu ochii lui!

Cauzele ambliopiei sunt diverse și, din păcate, greu de detectat de părinți în mediul natural: copilul vede bine cu un ochi și pare un copil normal. Puține sunt cazurile în care, din joacă, cel mic închide un ochi și știe să semnaleze părintelui că nu vede bine cu cel rămas deschis.

Tratamentul ambliopiei se face clasic purtând ocluzor (un pansament) ce acoperă ochiul bun și îl forțează pe cel slab să recupereze vederea, repunându-l în conexiune cu creierul. Ocluzorul se poate aplica și pe lentila ochelarilor, însă pacientul poate privi pe lânga el și, astfel, utilizează tot ochiul sănătos. Dacă părinții nu vor/pot respecta regimul de ocluzie, se pot prescrie picături (așa numita “penalizare cu atropină”), însă rezultatele sunt sub cele obținute prin purtarea ocluzorului. Mai avem la dispoziție ochelarii speciali pentru ambliopie care se pot programa ca una dintre lentile să se închidă total la culoare la fiecare câteva minute/secunde, cu mult mai puțin stress pentru copii.

Am adunat mai jos o parte din întrebările ce mi le adresează părinții copilului ambliop, pentru a strânge informația la un loc și pentru a fi mai accesibilă fiecăruia dintre noi:

  • De ce nu se poate să facem ocluzie când copilul mai crește? Acum nu mă înțeleg cu el.

Din păcate, atunci când copilul devine rațional, poate fi prea târziu pentru ca ocluzia să funcționeze. Vederea se dezvoltă cel mai rapid în primii ani de viață.

  • Nu vreau să-i fac asta copilului meu, pare o cruzime!

Este o și mai mare cruzime să-l privezi de posibilitatea de a câștiga vedere pentru ochiul leneș. Gândește-te ce s-ar întâmpla dacă, mai târziu în viață, copilul tău va avea un accident la ochiul sănătos? Va rămâne orb.

  • De ce nu se operează, în loc să poarte ocluzor?

Operația de strabism (dacă acesta stă la baza ambliopiei), restaurează doar poziția ochilor (efectul “cosmetic”). Intervenția chirurgicală nu tratează vederea slabă a ochiului ambliop; acest lucru se obține numai cu ocluzor sau picături cu atropină și prin purtarea ochelarilor, dacă aceștia au fost prescriși.

  • Copilului meu i s-au prescris 2 ore de purtare a ocluzorului pe zi, însă îl poartă numai jumătate de oră. Merită să ne mai chinuim cu procedura?

Da, orice cantitate de ocluzie este mai bună decât nimic. Astfel, este posibil să crești treptat timpul de purtare a ocluzorului, pe masură ce vederea se îmbunătățește (copilul îl va tolera mai ușor).

  • Trebuie să facem ocluzia într-o singură sesiune pe zi? Dar dacă uit într-o zi?

Ocluzia poate fi făcută într-o singură sesiune sau jumătate în prima parte a zilei, iar restul după masă. Oricare din variante este bună, important este să se efectueze. Părinții consideră că împărțirea în 2 sesiuni îl enervează și mai tare pe micuț, așa că recurg la o singură ședință pe zi, mai lungă. Dacă uiți să pui ocluzorul o zi, încearcă să mărești timpul în ziua următoare.

  • Nu mai ținem ocluzorul pentru că am observat că, atunci când îl dăm jos, ochiul bun stă “fugit”, devine copilul face strabism.

Este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții de copil ambliop. Faptul  micuțul preferă să se uite și cu ochiul slab și să-l devieze pe cel bun, înseamnă că vederea a început să fie egală și atunci nu mai are preferințe cu care ochi se uită. Este un semn de îmbunătățire a acuității vizuale! Totuși, și ochiul bun poate deveni ambliop cu un regim prea drastic de ocluzie, așa că mergi la control la timp pentru a evita această situație.

  • te ore pe zi ar trebui  purtăm ocluzorul?

Există dovezi clare că 2 ore de ocluzie pe zi sunt la fel de eficiente  6 ore, în caz de ambliopie moderată (vedere de 25%-50%). În cazurile mai severese vor recomanda 6 ore (s-a demonstrat că nici în cazurile cele mai grave, ocluzia totală nu este mai eficientă decât cea de 6 ore/zi). Respectă indicațiile primite de la medicul copilului tău și întreabă-l despre evoluția lui de la un control la altul și dacă trebuie schimbat ceva în regimul de ocluzie.

  • Pentru cât timp va fi nevoie să ținem ocluzie?

Durata depinde de severitatea ambliopiei, vârsta copilului și cât de complianți sunt pacientul și parinții cu regimul prescris. S-a demonstrat că, dacă se respectă regimul de ocluzie indicat, 80% din știgul de vedere se face în primele 6 săptămâni de tratament.

Ocluzia nu se întrerupe niciodată brusc (nici după obținerea egalității de vedere), ci treptat, deoarece există riscul ca vederea slabă să revină.

Unii pacienți obțin un platou de vedere pe la 50-70%, iar ocluzia se va întrerupe când nu mai crește acuitatea vizuală după 2 vizite consecutive la medic.

  • Îmbunătățirea vederii este permanentă?

La 80% dintre copii, vederea se menține cel puțin 1 an după oprirea ocluziei. Recurența ambliopiei apare mai degrabă dacă ocluzia se întrerupe brusc sau dacă ambliopia a apărut din cauza unui strabism care nu se operează imediat după câștigarea vederii. De aceea, copilul trebuie monitorizat atent până la 8-9 ani, cu scopul tratării eventualelor recurențe.

  • Când este prea târziu să începem ocluzia?

Deși conexiunile dintre ochi și creier se formează complet până la 7-8 ani, ocluzia a dat rezultate, în unele cazuri, și până la 10-12 ani (la copiii descoperiți târziu).

  • Ce se întâmplă dacă vederea nu se îmbunătățește cu nicio metodă (ochelari, ocluzor, penalizare cu atropină)?

Ocazional, vederea nu se îmbunătățește, deși s-au prescris dioptriile corecte și s-a respectat regimul de ocluzie. Atunci când se întâmplă așa, trebuie re-examinat fundul de ochi pentru a exclude o anomalie funcțională (care nu a fost vizibilă la prima examinare).

Despre Dr. Roxana Cozubaș

405b0208e10258d5e56e712760cbd89fMedic Primar Oftalmolog,
Doctor in Stiinte Medicale


Dr. Roxana Cozubaș este un medic oftalmolog cu înaltă calificare, specializat în oftalmologie pediatrică și strabism. Cu peste un deceniu de experiență, ea îmbină expertiza medicală cu o abordare plină de empatie și răbdare, esențiale în tratarea pacienților tineri.

Deținând un doctorat în Oftalmologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Cozubaș excelează în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oculare la copii. În prezent, își desfășoară activitatea ca medic primar oftalmolog la clinica Ocuvista din București, unde se dedică oferirii de îngrijire oftalmologică pediatrică de înaltă calitate.

Prin participarea la conferințe internaționale și implicarea în inițiative de voluntariat, Dr. Cozubaș rămâne în fruntea inovațiilor în oftalmologia pediatrică, asigurând cele mai bune tratamente pentru micii săi pacienți.

Distribuie pe
Facebook

Întreabă doctorul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *