Sfaturi pentru utilizarea confortabilă a lentilelor de contact iarna

Lentilele de contact au multiple avantaje pentru portul de zi cu zi: câmp vizual mult mărit față de ochelari, însoțit de vederea periferică bună, corecția vederii se realizează în orice direcție a privirii, iar efectul psihologic și estetic este mult îmbunătățit față de ochelari. Pe timp ploios sau ninsoare, lentilele nu sunt afectate, nu alunecă de pe nas, nu exercită presiune asupra urechilor, nasului sau a tâmplelor; de asemenea, se pot purta în combinație cu orice pereche de ochelari de soare.

Pentru persoanele care poartă lentile de contact de mult timp sau în diverse condiții de mediu, pot apărea uneori semne ale sindromului de ochi uscat. Cele mai frecvente acuze ale pacienților sunt cele de senzație de uscăciune sau arsură la nivelul ochilor. Unii pacienți se pot plânge de “corp străin sau nisip în ochi”, fotosensibilitate sau chiar lăcrimare excesivă. Aceste simptome, care apar și în lipsa utilizării lentilelor de contact, sunt mai întâlnite la persoanele care petrec timp în medii cu aer condiționat, căldură excesivă, în fața televizorului sau a calculatorului, precum și a altor dispozitive electronice. Unele medicamente și înaintarea în vârstă sunt, de asemenea, factori care pot crește riscul de apariție al sindromului de ochi uscat.

Pentru a preîntâmpina aceste neplăceri, este bine să administrați lacrimi artificiale. Acestea înlocuiesc filmul lacrimal afectat de condițiile de mediu dure sau de stările interne care duc la dezechilibre în lacrimile naturale. Ca formă de prezentare, le găsiți în flacoane, sub formă de picături, suspensie, emulsie sau gel, ultimul aplicandu-se mai ales seara. Verificați pe etichetă compatibilitatea cu portul lentilelor de contact! Cele care nu sunt compatibile, se instilează înainte de a aplica lentila cu 10-15 minute și, respectiv, după scoaterea ei.

Pentru a avea un confort cât mai de lungă durată cu lentilele de contact, va mai sfătuiesc să nu stați în încăperi cu aer uscat (aer condiționat cald sau rece); dacă sunteți nevoit, atunci plasați pe calorifere sau pe pervaz, la soare, vase de apă din care atmosfera să se umidifice. Când lucrați la calculator, aplicați regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, uitați-vă timp de 20 de secunde la distanță de 20 de “feet” picioare (echivalentul a 6 metri). Acest lucru vă va relaxa vederea de aproape și vă va face mai odihnit. Tot pe perioada lucrului la calculator sau alte ecrane, este bine să nu uitați să clipiti . Acest gest simplu împrăștie lacrimile pe suprafața ochilor și a lentilei de contact și le hidratează uniform, oferindu-vă o vedere mai clară.