Înțepăturile de insecte în zona ochilor se lasă invariabil cu pleoape roșii, umflate, cu un aspect „pufos” care par că merg din ce în ce în mai rău în primele 24 de ore. Sunt copii care se trezesc direct cu pleoapa umflată, de nu-și pot deschide ochiul deloc!
Când apare o înțepătură de insectă în zona ochilor, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să observi reacția pielii. O ușoară umflare, roșeață și mâncărime sunt reacții normale, însă dacă observi o umflare excesivă sau dificultăți de vedere, este posibil să fie nevoie de consult medical de urgență.
Ce faci dacă suspectezi o astfel de problemă și la puiuțul tău?
– o doză de antialergic (ce folosiți de obicei sau ce vă îndrumă pediatrul, conform vârstei), cât mai rapid cu putință
– comprese reci (nu gheață, prosopel cu apă rece sau servețele pentru zona ochilor, ținute la frigider)
– dacă în 6-12 ore nu pare să evolueze bine, acționăm local cu un unguent cu cortizon care să rezolve inflamația.
Sus aveți două poze făcute la max 3-4 ore de la înțepătură, jos poza de azi, la aproape 24 de ore de tratament, cu pleoapa mai deschisă și mai puțină inflamație. Evoluție bună, continuăm cu tratamentul!
Înțepăturile de insecte din zona ochilor tratament de urgență
La copii, vârstnici sau la cei care au un istoric de alergii severe, înțepăturile de insecte în zona ochilor pot provoca reacții mai intense. Dacă apare o umflare severă sau alte simptome neobișnuite, cum ar fi febră sau iritație extinsă, este necesar să contactezi imediat un medic.
Uneori, astfel de evenimente se pot complica local cu infecții (dacă insecta a inoculat ceva material infectat) sau cu chalazioane sau, și mai periculos, cu celulită (inflamația grăsimii orbitale, extrem de periculoasă la copil), așadar, nu tratați fără avizul unui medic, mai ales dacă evoluția pare negativă mai mult de 24 de ore.
Intrebări frecvente și răspunsuri utile pentru părinți.
1. Cum îmi dau seama dacă copilul are o reacție alergică la înțepătura din zona ochilor?
Dacă apare o umflare semnificativă care se extinde pe față, dificultăți de respirație, greață, vărsături sau amețeli, este posibil să fie o reacție alergică. În acest caz, solicită ajutor medical imediat.
2. Este periculos dacă pleoapa se umflă foarte tare?
Umflarea pleoapei poate fi neplăcută, dar, în majoritatea cazurilor, nu este periculoasă și se va reduce în câteva zile. Totuși, dacă umflătura împiedică copilul să deschidă ochiul sau dacă se agravează, consultă medicul.
3. Pot aplica gheață direct pe ochiul umflat al copilului?
Nu este recomandat să aplici gheață direct pe piele, mai ales în zona ochilor. Folosește o compresă rece sau o bucată de pânză curată umezită cu apă rece și aplic-o ușor pe pleoapa umflată.
4. Cât timp durează până se vindecă înțepătura de insectă din jurul ochilor?
Durata variază în funcție de intensitatea reacției. În general, umflătura și roșeața se ameliorează în 2-3 zile. Dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână, consultă un medic.
5. Ce pot face dacă zona înțepată începe să se infecteze?
Curăță zona delicat cu apă și aplică un antiseptic. Dacă infecția pare să se agraveze (apare puroi sau zona este fierbinte la atingere), mergi la medic, deoarece s-ar putea să fie nevoie de tratament cu antibiotice.
6. Pot folosi creme cu hidrocortizon în zona ochilor copilului?
Cremele cu hidrocortizon pot fi eficiente, dar nu sunt recomandate pentru zona din jurul ochilor copiilor decât la recomandarea medicului, din cauza riscului de iritare și sensibilitate crescută.
7. Când ar trebui să merg la medic pentru o înțepătură de insectă în zona ochilor la copil?
Consultă un medic dacă umflătura este severă, dacă apar simptome de infecție sau dacă copilul are febră sau durere intensă. De asemenea, dacă înțepătura pare să afecteze vederea copilului, este necesară o evaluare medicală.
8. Există remedii naturale sigure pentru a calma înțepătura din zona ochilor la copii?
Gelul de aloe vera sau compresele cu ceai de mușețel pot avea efecte calmante, dar este important să eviți aplicarea directă pe pleoapă și să te asiguri că produsul este sigur pentru pielea sensibilă a copilului. Consultă medicul înainte de a folosi orice remediu natural.
9. Este normal ca înțepătura să provoace lăcrimare?
Da, uneori înțepătura de insectă în zona ochilor poate provoca lăcrimare din cauza iritației. Dacă lăcrimarea este excesivă sau persistă, consultă un medic pentru a exclude o posibilă infecție oculară.
10. Cum pot preveni înțepăturile de insecte în zona ochilor la copii?
Pentru a preveni înțepăturile, folosește un spray repelent de insecte potrivit pentru copii, evită zonele cu densitate mare de insecte și asigură-te că cei mici poartă pălării cu boruri largi și ochelari de soare atunci când sunt afară.