Hemoragia subconjunctivală

O prezentare frecventă în cabinetul de oftalmologie este pentru apariția hemoragiei subconjunctivale. Deși banală, această afecțiune sperie pacienții prin culoarea roșu aprins a ochiului sau a unei zone a lui.

Ce reprezintă hemoragia subconjunctivală?

Conjunctiva este un țesut foarte fin, transparent, care acoperă albul ochiului (sclera) și care este strabătută natural de multe vase de sânge subțiri. Roșeata ochiului nu se însoțește de durere sau de vedere încețoșată, pacienții fiind avertizați chiar de persoane din anturaj de apariția hemoragiei.

Cauzele hemoragiei subconjunctivale

De cele mai multe ori, nu există o cauză evidentă, ele declanșându-se brusc, și se observă dimineața, imediat după trezire. În unele cazuri, aceste înroșiri ale conjunctivei, apar după strănut sau tuse puternică, dacă pacientul se freacă puternic la ochi, după vărsătură sau traumatism. Printre alte afecțiuni care se află la baza apariției episoadelor repetate de hemoragie sunt puseele de hipertensiune arterială, diabetul sau afecțiunile hematologice.

Când trebuie să solicitați un consult de specialitate?

La prima apariție, hemoragia subconjunctivală nu necesită investigații suplimentare. Totuși, dacă aceste episoade apar frecvent, trebuie căutate boli precum hipertensiunea arterială sau diverse afecțiuni hematologice. Astfel, la un pacient care se află deja sub tratament cu anticoagulante, se ridică suspiciunea că dozarea medicamentului nu este adecvată și se impune un consult cardiologic de urgență.

De la al doilea episod de hemoragie, dacă apare la scurt timp după primul, ar trebui că pacientul să fie îndreptat spre un consult cardiovascular – de fapt, acest vas de sânge spart la ochi trădează un pat vascular fragil. Practic, în acest caz, vasele de sânge se pot sparge oriunde în corp, însă doar cele de la ochi sunt vizibile.

În mod evident, dacă ați suferit un traumatism ocular, este bine să mergeți cât mai repede la medic dacă apare hemoragia subconjunctivală, putând însemna o plagă deschisă, caz care reprezintă o urgență oftalmologică.

Deoarece sunt multe afecțiuni oftalmologice care se însoțesc de ochi roșu, este bine să consultați un medic oftalmolog, dacă nu sunteți sigur că aveți o hemoragie subconjunctivală.

Cum se tratează?

Hemoragia subconjunctivală se retrage de la sine în 10-15 zile, însă uneori ajută administrarea suplimentelor cu vitamina C. De asemenea, se mai pot prescrie și medicamente protectoare vasculare. Pe măsura ce sângele este drenat, hemoragia se micșorează, iar culoarea se estompează. Dacă apare o jenă oculară, se pot folosi picături de ochi (lacrimi artificiale) pentru scăderea senzației de corp străin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *