Până venim la control, putem face niște exerciții pentru îmbunătățirea situației?

Întrebarea este adesea pe buzele părinților care, după ce primesc verdictul că cel mic are nevoie de ochelari, caută soluții salvatoare și miraculoase.

giphy

Ce reprezintă aceste “exerciții” și cui se adresează ele?

În engleză “vision therapy”, exercițiile pentru îmbunătățirea funcției vizuale se pot adresa mai multor categorii de pacienți, însă nu toți cei care le fac beneficiază de rezultate încurajatoare.

Există dovezi științifice care atestă că terapia vederii este utilă în tratamentul insuficienței de convergență, în măsură în care copilul afectat se plânge mereu de oboseală la cititul prelungit sau chiar ajunge să respingă lectura din acest motiv. Exercițiile pot mări capacitatea de convergență (de a-și încrucișa ochii), fenomen apărut natural în privirea de aproape, astfel că pacientul poate desfășura mai relaxat aceste activități.

Trebuie înțeles că aceste terapii nu vindecă afecțiunea pentru care au fost prescrise, ci doar îmbunătățesc rezistență pacientului la efort prelungit. Alegerea de a efectua aceste exerciții trebuie făcută judicios, pentru fiecare pacient/caz în parte.

În cazul adulților, nu s-au găsit dovezi care să ateste că efectuarea acestor exerciții duce la îmbunătățirea vederii, fără a mai fi nevoie să folosească diverse metode de compensare a viciilor de refracție (ochelari sau lentile de contact). Adulții trecuți de 40 de ani ajung la un moment dat să aibă nevoie de ochelari pentru zona de aproape, chiar dacă până atunci au văzut perfect. Indiferent de ce acțiuni vor întreprinde, ochelarii de vedere pentru aproape vor avea dioptrii din ce în ce mai mari, pe măsură ce înaintează în vârstă.

Despre Dr. Roxana Cozubaș

405b0208e10258d5e56e712760cbd89fMedic Primar Oftalmolog,
Doctor in Stiinte Medicale


Dr. Roxana Cozubaș este un medic oftalmolog cu înaltă calificare, specializat în oftalmologie pediatrică și strabism. Cu peste un deceniu de experiență, ea îmbină expertiza medicală cu o abordare plină de empatie și răbdare, esențiale în tratarea pacienților tineri.

Deținând un doctorat în Oftalmologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Cozubaș excelează în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oculare la copii. În prezent, își desfășoară activitatea ca medic primar oftalmolog la clinica Ocuvista din București, unde se dedică oferirii de îngrijire oftalmologică pediatrică de înaltă calitate.

Prin participarea la conferințe internaționale și implicarea în inițiative de voluntariat, Dr. Cozubaș rămâne în fruntea inovațiilor în oftalmologia pediatrică, asigurând cele mai bune tratamente pentru micii săi pacienți.

Distribuie pe
Facebook