Ȋn jurul vȃrstei de 40 de ani, observăm că nu se mai văd atȃt de clare obiectele sau scrisul mic de (foarte) aproape, astfel că tendinţa este de a ȋndeparta planul de lucru, uneori la distanţe lipsite de confort pentru activităţile curente.
Afecţiunea poartă numele de presbiopie și reprezintă o stare fiziologică (nu este o boală, ci o “ȋmbătrȃnire” a structurilor ochiului). Practic, se pierde treptat capacitatea ochilor de a focaliza obiectele apropiate.
De ce apare presbiopia?
Ȋn interiorul ochilor se află o lentilă (cristalin) cu o structură care ne ajută să vedem clar obiectele situate foarte aproape de ochi. Dacă la naștere acomodaţia cristalinului este foarte puternică, bebelușii văzȃnd la 5-10 cm chiar, treptat, această funcţie se pierde continuu pȃnă la 65-70 de ani, cȃnd cristalinul nu mai acomodează.
Cum se manifestă?
Ȋncepe ca o senzaţie de oboseală oculară, spre sfȃrșitul zilei apărȃnd tendinţa pacientului de a se ȋndepărta de obiectele apropiate (carte, calculator etc) pentru a le vedea clar. Ulterior, această oboseală apare permanent ȋn efortul efectuatla aproape, deoarece acomodaţia scade ȋn continuare.
De obicei, pacienţii vin la cabinet și se plȃng de faptul că lucrează ȋn lumina de neon de o viaţă ȋntreagă și, din cauza această, ȋn ultima perioadă, simt nevoia să aprindă cȃt mai multe surse de lumină pentru a vedea clar pe hȃrtiile de la birou. De fapt, lucrul ȋn lumină slabă, nu deteriorează vederea, doar obosește ochii.
Cum se corectează?
Este impropriu spus „se corectează”, deoarece presbiopia, după instalare, nu poate decȃt să crească, să avanseze. Lipsa acomodaţiei cristalinului se face prin compensare cu ajutorul unor lentile convergente (cu “plus”), adăugate peste dioptria de la distanţă.
Astfel, dacă pacientul poartă o pereche de ochelari cu “minus” (este miop), va descoperi că vede mai bine fără ochelarii de distanţă, o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, ȋn funcţie de dioptrie (minusul din ochelari cu plusul pentru aproape fac zero, adică vede bine cu ochiul liber).
Dacă pacientul este hipermetrop (poartă ochelari cu “plus”), atunci va avea nevoie fie de două perechi de ochelari cu dioptrii diferite, fie de o pereche de ochelari cu lentile bifocale sau progresive.
Purtarea ochelarilor de “citit” nu stopează, nu ȋncetinește și nici nu agravează presbiopia. Similar, nici nepurtarea acestor ochelari nu dăunează ochilor; oricât de mult v-aţi dori să evitaţi ochelarii, aceștia vor deveni indispensabili la un moment dat, căci efortul vizual ȋn vederea de aproape va fi prea mare. Ȋntre 40 și 50 de ani, presbiopia avansează mai rapid, astfel ȋncȃt pacientul va schimba dioptriile ochelarilor la fiecare 1.5-2 ani, urmȃnd ca, până la 65-70 de ani, creșterea să fie mai lentă, astfel că veţi ajunge la medic la 2-3 ani. De multe ori, rȃd cu pacienţii și le spun să vină la control cȃnd „li se termină mȃinile”, ȋn sensul că au întins atȃt de mult cartea, că nu se lungesc braţele mai mult.
Deoarece ideea de a purta două perechi de ochelari sperie mulţi pacienţi, mare parte dintre aceștia optează pentru varianta de lentile progresive sau de interior. Aceste lentile speciale sunt astfel concepute ȋncȃt pacientul vede bine la distanţă prin zona de sus a lentilei, iar pe masură ce coboară privirea, acoperă zonele de vedere intermediară, respectiv de aproape, dioptria crescȃnd „progresiv”. Asemănător, există și lentile de contact multifocale, care folosesc un alt mod de distribuţie al dioptriei.
Totuși, este bine să știţi că, dacă aveți mult de citit ceva dintr-o carte (ore ȋn șir), este bine să folosiţi ochelari cu dioptrie doar pentru aproape, deoarece lentilele progresive au zone de vedere neclară ȋn lateral, iar câmpul de vedere clară este mai mic.
Oricare ar fi opţiunile de lentile alese, cel mai bine este să vă sfătuiţi atȃt cu medicul, cȃt și cu opticianul, pentru confecţionarea unor ochelari potriviți vieţii Dvs de zi cu zi. Cȃnd vine vorba de zona de aproape, ȋntotdeauna trebuie să vă transpuneţi ȋn viaţa de acasă/birou și să vizualizaţi dacă staţi numai la calculator sau mai aveți nevoie și să vorbiţi cu cineva din când în când.
Opţiunile de rame/lentile/tratamente pot fi multiple, după cum și nevoile noastre sunt diferite. Și nu ȋn ultimul rȃnd, nu uitaţi că aveţi pantofi de sport/alergare, pantofi eleganţi pentru evenimente și pantofi de zi normală, la serviciu. De ce să aveţi o singură pereche de ochelari?