Durerea de cap de cauză oftalmologică, la copil

Se întâmplă adesea ca părinții să își dorească să elimine în primul rând o cauză oftalmologică a durerii de cap la copil. Trebuie însă precizat faptul că, potrivit studiilor, 𝐬𝐮𝐛 𝟏𝟓% 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐚𝐮𝐳𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐞𝐟𝐚𝐥𝐞𝐞𝐢 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐮𝐳𝐞 𝐨𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞. Chiar și așa, se impune un consult oftalmologic în acest context, fie el și numai pentru examinarea fundului de ochi cu vizualizarea nervului optic, pentru excluderea patologiei coroborată cu creșterea tensiunii intracraniene.

𝐶𝑒 𝑝𝑎𝑡𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑓𝑒𝑟𝑎 𝑜𝑓𝑡𝑎𝑙𝑚𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑒𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑎𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎 𝑑𝑢𝑟𝑒𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑝? Ne explică Dr Roxana Cozubas, medic primar oftalmolog!

”Sunt cazuri când neurologii, neurochirurgii și/sau colegii ORL-iști ne trimit pacienți care acuză dureri de cap recurente pentru a exclude o presiune pe traiectul nervului optic (ca de exemplu o tumoră intracraniană).

Însă, dacă vorbim de 𝒄𝒂𝒖𝒛𝒆𝒍𝒆 𝒐𝒇𝒕𝒂𝒍𝒎𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒄𝒆 𝒂𝒍𝒆 𝒅𝒖𝒓𝒆𝒓𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝒄𝒂𝒑, în primul rând ne gândim la viciile de refracție (necesitatea de a purta sau de a modifica dioptria ochelarilor). Mai ales 𝙝𝙞𝙥𝙚𝙧𝙢𝙚𝙩𝙧𝙤𝙥𝙞𝙖, dar și 𝙖𝙨𝙩𝙞𝙜𝙢𝙖𝙩𝙞𝙨𝙢𝙪𝙡 sunt cauzele cele mai frecvent întâlnite la copilul de vârstă școlară care se plânge de dureri de cap și sunt clar legate de efortul vizual mare – scris, citit sau ecrane (la orice distanță).

O altă cauză des întâlnită este 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙗𝙞𝙨𝙢𝙪𝙡. Fie că este cel convergent sau divergent – lipsa de aliniament a ochilor face ca suprapunerea imaginilor să se facă printr-un efort mare al musculaturii oculare, lucru ce duce la apariția durerilor de cap.

Tot tulburări de motilitate ale ochilor sunt și insuficiențele de convergență – ochii nu sunt capabili să focalizeze la distanță mică un obiect de aproape. Astfel, prin acest efort constant, apare cefaleea.

Nu în ultimul rând, 𝙨𝙥𝙖𝙨𝙢𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝙖𝙘𝙤𝙢𝙤𝙙𝙖𝙩𝙞𝙚 („blocarea” ochilor în privirea de aproape) reprezintă o cauză oculară pentru apariția durerilor de cap prin forțarea exagerată a mecanismului natural ce face posibilă vizualizarea unui obiect la diatanță mică de ochi.

𝑈𝑛 𝑖𝑛𝑑𝑖𝑐𝑖𝑢 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡 𝑖𝑛 𝑑𝑒𝑐𝑒𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑢𝑟𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑝 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑢𝑧𝑎 𝑜𝑐𝑢𝑙𝑎𝑟𝑎 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡𝑢𝑙 𝑎𝑝𝑎𝑟𝑖𝑡𝑖𝑒𝑖 𝑙𝑜𝑟 (𝑖𝑛𝑡𝑜𝑡𝑑𝑒𝑎𝑢𝑛𝑎 𝑙𝑎 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑙𝑢𝑙 𝑧𝑖𝑙𝑒𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑢𝑝𝑎 𝑜 𝑏𝑢𝑛𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑜𝑎𝑑𝑎 𝑖𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙𝑢𝑙 𝑎 𝑑𝑒𝑝𝑢𝑠 𝑢𝑛 𝑒𝑓𝑜𝑟𝑡 𝑣𝑖𝑧𝑢𝑎𝑙 𝑚𝑎𝑟𝑒, 𝑚𝑎𝑖 𝑎𝑙𝑒𝑠 𝑖𝑛 𝑣𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑎𝑝𝑒), 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 𝑠𝑖 𝑑𝑖𝑠𝑝𝑎𝑟𝑖𝑡𝑖𝑎 𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑢𝑝𝑎 𝑠𝑜𝑚𝑛/𝑜𝑑𝑖ℎ𝑛𝑎 𝑣𝑖𝑧𝑢𝑎𝑙𝑎.”

…………………………………………………..
✅Am scris aiciaici despre cifrele indicate în ultimele studii în legătură cu durerea de cap la copii și aiciaici despre contextele în care poate apărea o durere de cap la cei mici și care sunt aspectele care ne oferă un tablou complet al simptomatologiei.
……………………………………………………..
ℹ️𝑪𝒂𝒎𝒑𝒂𝒏𝒊𝒂 “𝑻𝒂𝒓𝒂𝒎𝒖𝒍 𝒇𝒆𝒓𝒆𝒄𝒂𝒕 𝒂𝒍 𝒅𝒖𝒓𝒆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒄𝒂𝒑” este lansată de Asociația Din grija pentru copii și Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie în cadrul unui program educațional dedicat părinților în parteneriat cu Reckitt.

❗️Campania își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la urmărirea durerilor de cap la copil: cât de des apar acestea, cât de mult afectează dispoziția copilului, ce le declanșează, când mergem cu copilul la medic ca să putem afla cauza durerilor, dacă le putem preveni și ce tratament adecvat vârstei poate fi folosit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *