Amauroza fugace sau „negru în fața ochilor”

Mi-am amintit azi de o întâmplare mai veche, eram în vacanță pe la munte, cazați la un hotel cu piscină. După ce ne-am înfrigurat bine pe afară, am luat o cină „sănătoasă”, de vacanță, formată din pizza și câteva guri de bere. Ajunși în cameră, am spus că nu e cazul să ratăm piscina, drept urmare în maxim 30 de minute mă bălăceam de zor. La scurt timp, am văzut jacuzzi-ul cu apă fierbinte pe care mi-am dorit să îl încerc, evident.

Pentru că nu mai erau locuri de stat pe scaun, în șezut, am luat loc pe partea cu pat, întinsă, unde am stat bine la „murat” vreo 20-30 minute.

Am ieșit de acolo veselă și vioaie și nu cred că am făcut 3-4 pași că mi s-a făcut negru în fața ochilor și nu știu cum am ajuns să mă așez pe un scaun și să nu cad din picioare de amețită ce eram.

Ce se întâmplase – făcusem o vasodilatație masivă (gurile de bere și căldura apei din jacuzzi) iar poziția întinsă, chiar și pentru așa de scurt timp, a făcut ca sângele meu să plece prin alte părți și să nu-mi mai irige creierul. Odată cu acest aspect, sângele nu a mai hrănit temporar nici ochiul apărând amauroza fugace (negrul din fața ochilor), trecătoare, inofensivă, dacă tratezi cauza.

Până să încercați combinația fatală a mea (alcool, căldură, clinostatism), există posibilități mai frecvente să apară amauroza fugace – mai ales la copilul care se dezvoltă în înălțime brusc, vasele de sânge „rămân un pic în urmă” cu creșterea, dar și la adultul care a stat întins la orizontală o perioadă mai lungă de timp, ridicarea bruscă din pat este posibil să prindă sângele prin altă parte, nu în creier, și să producă o vedere slabă sau amețeli temporare. Sunt normale, atât timp cât nu apar des și/sau în alte condiții decât cele descrise mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *