Printre cele mai frecvente urgențe oftalmologice sunt corpii străini oculari. Deși mici, aceste particule de praf, nisip, bucăți de metal sau așchii de lemn deranjează foarte tare, dar pot fi în general înlăturați ușor prin spălare abundentă cu ser fiziologic, imediat ce incidentul s-a produs. Însă atunci când ei pătrund mai profund sau când nu reușești să-i înlături, se impune un consult oftalmologic de urgență.
Primele semne în caz de corp străin ocular sunt jenă locală, senzație de nisip în ochi ce nu dispare la clipit. Ulterior, apare roșeață ochiului, durere profundă, lăcrimare reflexă și fotofobie (te deranjează lumina).
Particulele de metal (de la polizor, de exemplu) sunt foarte periculoase deoarece, la momentul desprinderii, sunt foarte fierbinți și pot pătrunde adânc în structurile ochiului, lăsând rugină în jurul corpului străin, iar locul trebuie curățat cu atenție.
Pământul proaspăt sau bucățile de lemn/plante sunt periculoase deoarece pot aduce cu ele fungi (ciuperci) ce se pot cantona în leziuni ale ochiului, ducând la infecții grave și chiar la pierderea ochiului. De aceea, aceste accidente trebuie tratate cu maximă seriozitate și foarte urgent!
Tot în această categorie, putem considera și eroziunile date de zgârierea suprafeței anterioare a ochiului, prin prezența unui corp străin la acest nivel, ca de exemplu particulele de praf, nisip, rimel etc.
Ca o regulă, toți corpii străini se pot îndepărta sau spăla cu apă plata/ser fiziologic din abundență, înainte de a te prezenta la medic. Singura excepție de la această regulă este dată de varul nestins, care, în contact cu apa, va intra în reacție. În astfel de cazuri, pentru îndepărtarea particulelor, se va sufla aer în ochi cu ajutorul unei seringi sterile. Altă regulă este să nu te freci la ochi, deoarece vei împinge corpul străin mai adânc în suprafața ochiului. Până să ajungi la spital sau la un cabinet medical, protejează ochiul cu o compresă sterilă, sub care ochiul să stea închis, fără a apăsa pe el.
Tratamentul constă în îndepărtarea corpului străin cu ajutorul unui ac de seringă sau a unei spatule, aplicarea de medicație topică (picături) pentru relaxarea zonei, eventual pansament și continuarea tratamentului la domiciliu (picături cu antibiotic, antiinflamator, reepitelizant și midriatic).
Un corp străin lăsat pe loc poate duce la opacifierea corneei, pierderea vederii și chiar a ochiului, așadar nu neglija acest aspect și prezintă-te cât mai din timp la medic!