Strabismul divergent, o afecțiune oculară în care ochii nu sunt aliniați corespunzător și unul dintre ei se orientează spre exterior, poate fi gestionat eficient fără intervenții chirurgicale. Descoperiți soluțiile non-invazive pentru strabismul divergent la clinica Ocuvista din București

Lipsa de aliniament a ochilor este denumită în termeni medicali strabism, iar atunci când aceasta se face în sensul devierii unui ochi spre ureche, înseamnă că este vorba despre un strabism divergent. Clasic, acest strabism apare după vârsta de 1-1.5 ani de viață, urmând să fie prezent mai mult sau mai puțin vizibil în viața pacientului pentru totdeauna.

Desigur că exista și strabisme divergente atipice care apar sub vârsta de un an sau care însoțesc afecțiuni grave, motiv pentru care este imperios necesar să apelezi la un consult de oftalmologie pediatrică, însa în majoritatea cazurilor, acest tip de strabism arată numai o lipsă de coordonare a mușchilor oculari. Un mușchi trage prea mult, este prea puternic (cel din laterala externă a ochiului, dinspre tâmplă), pe când cel dinspre nas este mai slab și se lasă întins de acesta. Din acest dezechilibru (care poate fi alternant, la ambii ochi), apare o senzație de „alunecare” ușoară și lentă a ochiului în exterior.

Devierea apare cel mai adesea în următoarele situații:

  • dimineața, imediat după trezire, când copilul este încă ușor confuz și nu depune un efort în a focaliza bine obiectele din jur
  • seara târziu, la culcare, sau în a doua parte a zilei dacă cel mic a ratat somnul de prânz
  • când copilul cade pe gânduri și nu e atent, „vede prin tine”
  • când focalizează ceva la distanță (mai ales când se uită la desene animate, la televizor)
  • când iese la lumină puternică, moment în care, într-o primă fază a evoluției bolii, copilul poate ține un ochi închis la lumina soarelui.

Există și niște aspecte pozitive ale acestui tip de strabism, demne de menționat, în comparație cu alte tipuri de strabisme:

  • se diferențiază de strabismul convergent prin faptul că nu afectează vederea (în peste 95% din cazuri, copilul nu are nevoie de ochelari pentru a vedea bine, cel mult putem „forța” o pereche de ochelari, legându-ne de o dioptrie pe care poate nu am prescrie-o în ochelari dacă nu ar fi însoțită de strabism divergent)
  • este mai mult o problemă estetică, decât una funcțională, în sensul că ochiul afectat vede foarte bine, iar ochii împreună, atunci când copilul este atent, se coordonează foarte bine și transmit la creier imagini tridimensionale
  • se poate îmbunătăți semnificativ numai prin executarea unor exerciții periodice
  • la vârsta adolescenței, marea majoritate a copiilor cu strabism divergent simt când ochiul deviază și își pot controla mai ușor mișcarea prin simpla schimbare a focusului pe alte obiecte sau prin clipit.

Ce e de făcut pentru tratamentul fără operație al strabismului divergent?

În primul rând, controalele periodice, la fiecare 6-8 luni, dacă nu vi s-a recomandat altfel, sunt cruciale pentru măsurarea unghiului de strabism și pentru efectuarea celorlalte teste de strabism (cea mai obiectivă variantă de apreciere a evoluției). În afară de acest aspect, recomandăm părinților să țină un jurnal al strabismului pentru a vedea de câte ori deviază ochiul pe zi, dacă dispare devierea spontan sau doar prin refocusarea atenției în altă parte sau prin clipit, dacă apar elemente noi în evoluție.

Toate aceste detalii ne ajută să stabilim și să ajustăm metodele de tratament non-invaziv, care includ:

  • exerciții de convergență (le găsești și sub denumirea de „pencil push-ups”) prin care se încearcă exersarea fenomenului invers – convergența, care va întări musculatura dinspre nas, astfel încât ochii să stea mai bine pe poziția drept înainte, aliniați paralel
  • ocluzie – folosită de obicei atunci când deviază un singur ochi, mereu același – se acoperă ochiul care stă drept (ochiul fixator) timp de 1-2 ore și se lasă ochiul afectat să preia fixația
  • ochelari cu dioptrie sfero-cilindrică sau plan-cilindru, simple sau în combinație cu prisme. Decizia de a da ochelari survine mai ales după vârsta de 3-4 ani, deoarece în majoritatea cazurilor nu este o dioptrie care se tratează cu ei, ci se dau din încercarea de a corecta strabismul
  • jocuri video special concepute pentru a întări comunicarea ochilor între ei și pentru a transmite la creier imagini simultane de la cei doi ochi. În Clinica Ocuvista colaborăm cu cei de la AmblyoPlay în încercarea de a oferi o variantă mai distractivă și mai eficientă tuturor acestor exerciții de întărire a musculaturii.

Copiii care suferă de strabism divergent trebuie să urmeze și câteva reguli importante pentru a menține rezultatele obținute prin metodele de mai sus cât mai stabile și cât mai de lungă durată:

  • postura corectă în bancă și, în general, la scris, citit, fie că vorbim de școală, teme sau ecrane. O poziție greșită, cu o distanță mică de la ochi la carte poate compromite coordonarea celor doi ochi, ochiul afectat deviază, iar copilul vede numai cu un singur ochi, unghiul de strabism mărindu-se în acest fel
  • utilizarea cât mai rară a ecranelor de orice fel (la un ecran bi-dimensional poate privi ore în șir cu un singur ochi, timp în care ochiul celălalt deviază din ce în ce mai tare)
  • încurajăm jocurile tridimensionale, atât de aproape, cât și de exterior: alergat, cățărat, mers cu bicicleta, puzzle, cuburi, lego etc.

 

La clinica Ocuvista din București, Dr. Roxana Cozubaș, un medic oftalmolog cu înaltă calificare și experiență vastă în oftalmologie pediatrică și strabism, oferă soluții personalizate și non-invazive pentru această condiție.

Pentru programări și consultații, clinica Ocuvista este deschisă de luni până sâmbătă, între orele 9:00 și 20:00. Puteți contacta clinica la telefon 0741 033 566 pentru a beneficia de expertiza Dr. Roxana Cozubaș și pentru a explora opțiunile de tratament fără operație pentru strabismul divergent. Alegând Ocuvista, optați pentru un tratament eficient și empatic, adaptat nevoilor fiecărui pacient, asigurând astfel o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

 

Distribuie pe
Facebook