La Clinica Ocuvista colaborăm cu personal dedicat (ingineri optometristi și montatori, absolvenți de Master/Cursuri postuniversitare în Optometrie medicală din cadrul Universității Politehnica București, Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică). În plus, optica medicală și echipa noastră de medici specialiști recomandă exclusiv lentile Essilor, nr. 1 la nivel global în lentile de ochelari.

Ramele sunt, de asemenea, provenite de la importatori direcți prestigioși (Luxottica – Ray Ban, Vogue), rame cu licență Disney, precum și rame de proveniență Cehia sau Spania, având materiale speciale pentru copii (Success, Nano Vista).

În prezent, există o varietate extrem de mare de optici medicale care lucrează cu o multitudine de furnizori de rame și lentile aeriene (pentru ochelari), însă cum știi pe care să o alegi? Ce face diferența între ele?

În primul rând, un optician/optometrist/medic oftalmolog care cunoaște tainele meseriei, te va sfătui să efectuezi, pe cât posibil, toate etapele care duc la efectuarea ochelarilor, în același loc. De unde recomandarea?

Dacă ai la îndemână medicul oftalmolog care ți-a prescris ochelarii, acesta te poate ajuta în alegerea ramelor sau cu sfaturi personalizate cu privire la tratamentul de suprafață al lentilelor, conforme cu activitățile tale zilnice pe care le-ați detaliat în cadrul consultului oftalmologic premergător emiterii rețetei de ochelari.

Mai mult decât atât, se întâmplă în cazuri foarte rare ca pacienții (mai exact creierul lor) să nu se acomodeze prea ușor cu imaginea nou formată prin ochelarii prescrisi: paradoxal, deși văd mai bine, acest lucru pot să le dea stări de disconfort – amețeli, senzație de călcat în gol, vedere dublă, percepții ciudate ale obiectelor (mai mari sau mai mici decât realitatea) etc.

Uneori aceste simptome pot dura câteva minute/ore, maxim 1-2 zile, însă sunt persoane care se plâng de ele până la 3-4 săptămâni, caz în care suntem convinși că adaptarea nu va avea loc cu acea pereche de ochelari și suntem nevoiți să prescriem o pereche de lentile intermediare ca dioptrie pentru a ajuta creierul în acest proces.

Dacă ai medicul la îndemână, acesta îți poate face aceste ajustări fără costuri suplimentare (sau cu unele costuri minime, în orice caz, nu va fi ca și când te vei duce în altă parte să efectuezi ochelarii de la zero). Plus de asta, această transparență în relația cu medicul oftalmolog va ajuta pe viitor în alegerea unor prescripții medicale adaptate ție și răspunsului pe care ochii tăi l-au avut la prechea de ochelari inițială.

Opticianul sau optometristul din magazinul de optică medicală dedicată clinicii te poate ajută cu sfaturi de personalizare a ramei și a lentilelor.

Bazându-se pe rețeta emisă de medic și pe sugestiile acestuia. Uneori, după montajul lentilelor, rama își pierde din formă inițială și necesită mici ajustări pe care tot optometristul le efectuează la momentul ridicării comenzii de ochelari, conform fizionomiei tale (dacă ramă alunecă de pe nas, de exemplu).

În acest fel, o singură entitate își asumă responsabilitatea și va purcede la înlocuirea gratuită a ochelarilor sau a părților deteriorate la montaj.

Întrebări frecvente optică medicală Ocuvista

Trebuie să lansez comanda de ochelari imediat după ce termin consultul oftalmologic?

Nu, acestea sunt două etape diferite, însă, dacă ai sosit mai devreme la consult, de ce nu probezi ce rame ți s-ar potrivi cât timp aștepți să intri în cabinet? Mai mult decât atât, dacă ție sau copilului tău vi se vor administra picături cicloplegice, atunci este bine să alegeți rama în primele 10-15 minute, până nu se deteriorează vederea de aproape.

Suntem obligați să lansăm aici comanda de ochelari?

Nu, accesarea unui consult oftalmologic în cadrul Clinicii Ocuvista nu atrage obligativitatea achiziționării ochelarilor din optica medicală dedicată clinicii. Totuși, dacă alegeți să cereți oferte și din alte optici, să acordați o mare importanță recomandărilor emise de medicul oftalmolog (tratament filtru lumina albastră, lentile progresive, lentile încetinirea progresiei miopiei) și alegeți producători renumiți, așa cum este Essilor, nr. 1 mondial în materie de lentile de ochelari.

Dacă revin ulterior pentru comandă, ce trebuie să aduc cu mine?

Nu uita să aduci rețeta emisă, rame mai vechi, dacă vrei să păstrezi/eviți un design anume și neapărat pacientul pentru că, da, acesta este un serviciu ultra-personalizat. Așa cum se poate, însă eviți să cumperi haine copilului fără ca acesta să le probeze, și noi avem nevoie de pacient pentru a face ajustările necesare unei adaptări perfecte.

În cât timp sunt gata ochelarii?

Depinzând de tipul de lentile alese, acestea pot fi în stocul furnizorului din România (caz în care durează 3-4 zile comanda, montajul și transmiterea ochelarilor) sau lentilele trebuie fabricate special pentru pacient – lentile de rețetă (caz în care comanda va dura aprox 2 săptămâni).

Ochelarii se achită în avans?

Pentru că ochelarii sunt proteze medicale asamblate și confecționate pe măsurile individuale ale fiecărui pacient în parte, este necesar să achiți un avans în valoare de jumătate din comandă pentru ca aceasta să fie lansată. Desigur că acceptăm și plată prin transfer bancar/card, dacă nu dispuneți de cash la momentul inițierii comenzii.

Trebuie să vin tot eu să îi ridic?

Deși este recomandat să vină și pacientul la ridicarea comenzii (pentru mici ajustări ale ramei montate pe fizionomia pacientului), nu este obligatoriu. Poți trimite pe cineva sau ți-i putem expedia prin curier. Dacă alegi ca tu sau altă persoană să veniți după ei, nu uita să stabilești împreună cu persoana care te anunță că sunt gata ochelarii, care este intervalul orar potrivit pentru ridicarea comenzii.

Lentilele ochelarilor pentru copii sunt tot din sticlă?

În prezent, sticla este utilizată în proporție de sub 5% din utilizatorii de ochelari pentru că, deși are calități optice foarte bune, are limitările legate de greutate și de ușurința cu care se sparge. Pentru copii, recomandăm policarbonatul, un material complet incasabil, mai subțire decât lentila de material organic de bază și mult mai ușor.

 

Distribuie pe
Facebook

Întreabă doctorul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *