Plagiocefalia sau brahicefalia sunt anomalii de dispunere a oaselor cutiei craniene, astfel că există asimetrii în capul copilului, care pare mai turtit într-o parte și/sau mai țuguiat în altă parte. Știți sfatul acela general valabil – mai întoarce capul copilului periodic, în somn, să fie rotund și frumos, cam așa, numai că mai sever.
Ei bine, o parte dintre copii necesită tratament de remodelare a oaselor, astfel că poartă niște căscuțe cu acest rol (ca un fel de corset în scolioză, de exemplu).
Ce e mai puțin popularizat printre acești pacienți este necesitatea periodică a unui consult oftalmologic. Pe lângă examinarea nervului optic a cărei afectare este rară în astfel de cazuri, apar foarte des astigmatisme (prin turtirea ochilor dată de apropierea oaselor feței) și tulburări de motilitate (din cauza inserțiilor diferite decât normalul a mușchilor extraoculari). Ambele situații se reevaluează la intervale scurte – 3-4 luni – pentru a vedea evoluția naturală și pentru a interveni prompt atunci când e cazul.
Scopul este prevenirea ambliopiei – dacă un ochi are o dioptrie mare și/sau o direcție a privirii greșită, atunci el se poate lenevi și nu mai transferă la creier informația corectă, chiar dacă are parte de ochelari sau de corecția strabismului.
De cele mai multe ori, natura, alături de o echipă de medici buni neurochirurgi fac minuni și noi, oftalmologii, supraveghem că e totul înspre bine ❤ ca și în cazul băiețelului din fotografii 🥰