Consultația oftalmologică se desfășoară la fel pentru toată lumea?

Consultul diferă în funcție de vârstă?

Dacă ai peste 38-40 de ani, se poate să suferi de presbiopie, așadar ți se va face un control similar și pentru distanța uzuală de citit/privit la calculator. În acest caz, ți se va cere să priveșți un text cu litere din ce în ce mai mici, de la o distanță normală de citit, pentru ține (această distanță poate fi 30-40 cm pentru cărți, ziare sau 50-70 cm pentru computer). În această etapă, este esențială comunicarea cu persoana care efectuează controlul, pentru a primi o dioptrie adaptată necesităților vizuale zilnice.

Dacă ai până în 25-30 ani, sau eșți însoțitorul unui copil, trebuie să fii pregătit pentru a petrece mai mult timp la controlul dioptriilor, deoarece este posibil să fie necesară instilarea în ochi de picături speciale, care își fac efectul în 30-45 min. De asemenea, este posibil să fie nevoie să te reîntorci la cabinet pentru stabilirea finală de dioptrii. Aceste picături se pun pentru a bloca temporar acțiunea unor mușchi din interiorul ochilor, ce pot “păcăli” aparatele și persoana care face determinarea de dioptrii. Efectul lor durează, în funcție de cât sunt de puternice, fie 3-4 ore, fie 24-36 de ore (aceste din urmă picături se folosesc preponderent la copii). Medicul este cel care decide când și dacă se vor administra picături cicloplegice și este bine să îi urmezi sfatul. De multe ori se pot descoperi dioptrii mari după acestea, altfel „mascate” perfect de sistemele fiziologice ale ochiului.

Dar dacă pacientul dorește lentile de contact?

De asemenea, pentru o consultație ce include adaptarea de lentile de contact, timpul petrecut în cabinetul medicului este mai mare, deoarece se face inițial determinarea de dioptrii, iar ulterior se trece la proba lentilelor de contact, acestea având caracteristici diferite în funcție de model. Este posibil să ți se ceară să rămâi cu lentila de contact pe ochi pentru o perioadă de 10-20 minute, pentru a vedea așezarea ei, acuitatea vizuală și starea de confort avută cu ea.

Alte etape ale examenului oftalmologic includ teste pentru a:

  • Observa dacă ai o bună vedere tridimensională (3D)
  • Verifica vederea periferică (câmpul vizual)
  • Verifica mușchii oculari (motilitatea oculară)
  • Verifica dacă ochii răspund normal la lumina. În acest caz se examinează pupilele cu lanterna stilou
  • Verifica structurile din spatele ochiului (retina și vasele de sânge). Este posibil să ți se administrezepicături pentru a dilata pupilele, iar medicul va utiliza un instrument numit oftalmoscop sau lentilă pentru a vizualiza polul posterior al ochiului.
  • Un dispozitiv de mărire, numit biomicroscop, este utilizat pentru a se vedea suprafața ochiului (pleoape, cornee, conjunctivă, scleră, iris, cristalin).

Discromatopsia (anomalie a vederii colorate) este testată prin folosirea unor puncte colorate care formează numere, iar glaucomul este monitorizat folosind tensiunea intraoculară.

Cum să te pregătești pentru examinare?

Este indicat să te prezinți la medicul oftalmolog dimineața, când ochii sunt odihniți. Totuși, acest lucru nu este posibil întotdeauna, așa că mai bine nu amâna o consultație oftalmlogică din acest motiv. Mergi când poți, cât mai curând!

Cum se vor simți testele?

Nu trebuie să te îngrijorezi, testele nu cauzează disconfort sau durere. Adiministrarea picăturilor va putea cauza o ușoară jenă trecătoare (câteva secunde), însă nimic de nesuportat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *