Doamna doctor, puteți să vă uitați UN PIC la copilul meu? Cred că îi fuge un ochișor…?

Astăzi, 8 septembrie, mai sunt 4 zile până începe școala, ajung dimineață la cabinet, ca de obicei, înainte de a sosi primul pacient (niciodată nu mi-a plăcut să mă aștepte pacienții pe mine, prefer invers). Lista de programări plină ochi, chiar și programări puse pe alături de ea, telefoane de la cunostințe (“Te rog, începe copilul școala, trebuie să-i verific ochelarii înainte!”) – nu comentez, mă bucur că lumea conștientizează că cei mici chiar trebuie aduși la oftalmolog, bravo!

Pe la ora 9.30-10, când deja se adunaseră ceva copii care stăteau cuminți să-și facă efectul picăturile, intră în cabinet, între două programări (unii ieșeau, alții se pregăteau să intre), o mămică cu un copil în brațe (pe la 9 luni) și un tătic care a început imediat să-mi relateze detaliile întâlnirii noastre. Se pare că erau “în trecere pe la Grigore Alexandrescu” și i s-a părut pediatrei că cel mic trebuie văzut la oftalmologie. Nimic rău în asta, zic!

 • Programare aveți?
 • Nu.
 • Bilet de trimitere?
 • Nu avem, ne-a trimis de la pediatrie direct aici.
 • Ce problemă aveți cu bebe?
 • Ni se pare că îi fuge un ochi, uneori.
 • Bine, zic, strabismul nu este o urgență, poftiți o carte de vizită, mergeți la medicul de familie, luați un bilet de trimitere și sunați la acest număr de telefon pentru a programa la o consultație.

N-am apucat să termin fraza și să înmânez detaliile de contact, părinții erau deja în hol, adresându-mi diverse apelative, precum că nu vreau să le văd copilul și că se vor duce în altă parte.

Mai înțelept, bunicul, care a fost martorul ieșirii furtunoase din cabinet a celor doi părinți, a intrat să mă întrebe dacă totuși, chiar nu se poate să îl văd UN PIC și pe cel mic al lor. Pentru că bunicul a avut răbdare să îi explic, i-am punctat următoarele aspecte:

 • Strabismul nu este o urgență decât în anumite cazuri, care, din relatările părinților (fuga ochiului apare numai uneori, nu constant) nu se aplicau aici. Încă ceva timp cât mai dura până ne vedeam la o consultație nu agravau cu nimic situația copilului.
 • Părinții care au făcut efortul să își ia un bilet de trimitere și să se programeze trebuie respectați, iar lista era mai mult decât completă. Nu era vina lor că cei doi erau “în trecere” pe la spital și și-au adus aminte și de problema oftalmologică. Întotdeauna încerc să-mi respect programările și le mulțumesc tuturor părinților care sosesc la timp!
 • Diagnosticul de strabism se confirmă sau se infirmă în urma unor teste care durează în total o oră sau poate chiar mai mult (teste de stereoscopie sau de vedere în spațiu, teste speciale de strabism, motilitate oculară, acuitate vizuală, determinare de dioptrii cu și fără picături, fund de ochi și pol anterior). Nu se poate să mă uit UN PIC și să spun 100% sigur dacă are sau nu strabism. Stai o oră sau nu stai deloc, așa funcționează această consultație!
 • În sistemul de stat, dacă aveți o urgență cu bebe, vă văd și fără programare și fără bilet de trimitere, dacă nu, nu. Desigur că am avut și voi mai avea cazuri de pacienți care au venit cu bilet și nu aveau programare. Niciodată nu i-am trimis acasă (decât dacă veneau cu 10-15 minute înainte de închiderea programului – nu mai aveam timp fizic pentru o consultație până să vină medicul din contra-tură). Dacă aveți răbdare, vă preiau printre pacienții programați, în acest caz, însă nu pot să promit că nu veți sta 2-3 ore la ușă.
 • Dacă nu sunteți de acord cu acest sistem, există consultații în sistem privat, unde, contra unei sume cuprinse între 100 și 300 RON (și mai niciodată nu vă primesc fără programare nici acolo, sau măcar o taxă de urgență), puteți merge cu cel mic chiar și atunci când sunteți “în trecere” prin fața clinicii.

Așadar, bunicul a rămas, m-a ascultat și înțeles, i-am dat o carte de vizită și îl aștept la consultație cu cel mic. Consultația oftalmologică pentru copii nu înseamnă să mă uit UN PIC la copil dacă îi fuge ochiul, înseamnă ani de perfecționare continuă pentru care cer respectul efortului depus în această perioadă.

Mulțumesc, bunicule!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *