Sunt Dr. Roxana Cozubaș și în cadrul clinicii Ocuvista, am întâlnit frecvent părinți preocupați de problemele de sănătate oculară ale bebelușilor lor. Una dintre aceste probleme este blocarea canalului lacrimal, care poate provoca disconfort și lacrimare excesivă. Vestea bună este că există soluții eficiente și blânde pentru a trata această afecțiune.La Ocuvista, punem un accent deosebit pe tratamentul non-invaziv pentru desfundarea canalului lacrimal. Folosind metode moderne și sigure, reușim să oferim tratament fără intervenție chirurgicală pentru desfundarea canalului lacrimal la bebeluși, astfel încât cei mici să beneficieze de o îngrijire atentă și eficientă fără a trece prin stresul unei intervenții chirurgicale.

Prin tehnici specializate și o abordare empatică, ne asigurăm că fiecare bebeluș primește tratamentul adecvat pentru a-și recăpăta confortul și sănătatea ochilor. Vă invit să descoperiți cum putem ajuta micuțul dumneavoastră să depășească această problemă comună și să se bucure de o viață fără disconfort ocular.

Te invit cu drag la clinica de oftalmologie Ocuvista, unde sănătatea ochilor tăi și a celor dragi este prioritatea noastră. Ne găsești pe Strada Vasile Lascăr 216, sc C, București 020513, într-un mediu cald și prietenos.

Ce este blocarea canalului lacrimal la bebeluși?

Obstrucția congenitală de canal lacrimo-nazal  sau imperforația de canal se referă la persistența unei membrane care obturează ductul care duce lacrimile din ochi în nas. La naștere, majoritatea bebelusilor au aceste membrane încă intacte, urmând a se perfora de la sine în primele zile de viață, înainte de a apărea primele lacrimi mai abundente ale bebelușului.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, odată cu apariția primelor lacrimi în cantitate mare (cam pe la 2-4 săptămâni de viață), apar și primele secreții; practic, lacrimile care nu se mai scurg în nas, stagneaza în ochi și devin un mediu bun de cultură pentru bacteriile normale, saprofite, care colonizează corpul uman. În acest fel, vei observa că lacrimile clare se umplu ușor-ușor de secreții inițial alb-gălbui, care pot deveni galben-verzui cu aspect purulent și care au tendința de a lipi ochiul afectat, după un somn mai de lunagă durată.

Desfundarea canalului lacrimal la bebeluși fără operație

Din fericire, există o rezolvare non-chirurgicală, care nu implică operație sau anestezie generală, în peste 95% dintre aceste cazuri, utilizând un masaj special care se face pe aripa nasului, astfel încât să pui compresie de-a lungul canalului, pentru a sparge hidrostatic acea membrană.

Desigur că, în majoritatea cazurilor, prescriem o igienă riguroasă a ochilor (utilizând șervețetele special concepute pentru pielea sensibilă din jurul ochilor bebelușilor, având studii clinice în spate. Atenție! Dacă doar este menționat cuvântul „baby” alături de denumirea comercială a șervețelelor nu este suficient pentru a ști că sunt studiate a fi folosite pe copii!). Igiena nasului, precum și tratamentul cu picături cu antibiotic sau combinații fixe antibiotic-cortizon, dacă situația o impune și dacă antibiograma ne permite acest lucru, sunt de asemenea elemente importante în rezolvarea acestei afecțiuni fără intervenție chirurgicală.

Am explicat pe larg acest masaj în video care urmează, însă pentru a exclude alte diagnostice asemănătoare sau pentru recomandări suplimentare, personalizate situației bebelușului dvs, va aștept la un consult!

Și nu uita că cea mai potrivită vârstă pentru a examina de rutină un bebeluș este perioada 6-9 luni de viață, acum sunt cei mai cuminți și reușim să extragem de la ei uneori mai multă informație decât în perioada 1-3 ani – nu-și mai amintesc experiențe recente supărătoare, de la alți medici, iar consultul oftalmologic se desfașoară ca o joacă.

Întrebări frecvente

Cum pot să îmi dau seama dacă bebelușul meu are un canal lacrimal blocat?

Semnele includ lacrimare excesivă, secreții galbene sau verzi în colțurile ochilor, roșeață și umflare în jurul ochilor și lacrimi care curg pe obraji fără ca bebelușul să plângă.

Este blocarea canalului lacrimal dureroasă pentru bebeluș?

În general, blocarea canalului lacrimal nu este dureroasă, dar infecțiile secundare pot provoca disconfort și iritație.

Când ar trebui să consult un medic pentru blocarea canalului lacrimal al bebelușului meu?

Dacă simptomele persistă după câteva luni, dacă apar infecții frecvente sau dacă observați semne de disconfort sever, este important să consultați un oftalmolog pediatru.

Există riscuri asociate cu blocarea canalului lacrimal netratată?

Da, blocarea netratată poate duce la infecții recurente ale ochilor și la formarea de abcese, ceea ce necesită intervenție medicală.

Cum pot ajuta bebelușul să se simtă confortabil în timpul tratamentului?

Părinții pot ajuta aplicând comprese calde, masând delicat zona afectată și asigurând un mediu calm și liniștit pentru bebeluș. Urmând instrucțiunile medicului și oferindu-i suport emoțional, tratamentul va fi mai ușor pentru micuț.

Distribuie pe
Facebook

Întreabă doctorul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *