Ce să aleg – consultaţia la stat sau la privat?

Ca să lămurim un lucru de la ȋnceput, urmează să vorbesc mai jos despre serviciile oferite de mine ȋn cadrul consultaţiilor efectuate, atȃt ȋn cabinetul de la policlinică de stat (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”), cȃt și ȋn sistem privat (clinică privată).

 

Mulţi cunoscuţi mă ȋntreabă unde să vină la consultaţie cu cel mic – la stat sau la privat? Iată diferenţele, mai departe alegeţi ce vi se potrivește mai bine!

Programarea

La policlinica de stat, suni pentru programarela un număr comun pentru toate cabinetele (021.2112804); ȋţi răspunde o doamnă care ȋţi oferă informaţiile dorite – este bine să ai la ȋndemȃnă numele medicului (suntem doi oftalmologi, așadar nu este suficient să spui că vrei programare la medicul de ochi), precum și un interval orar pentru a veni la consultaţie. De obicei, în cadrul Policlinicii Dorobanți, primul loc liber la mine este în 3-4 luni, astfel că pacienții vechi știu să își facă programare imediat cum ies din cabinet, pentru următoarea întâlnire de peste 6-8 luni, pentru a fi siguri că găsesc loc convenabil cu programul lor. Ţi se va cere un număr de telefon mobil pentru a putea fi contactat ȋn caz că survine ceva ȋn programul meu (lucru care se ȋntȃmplă extrem de rar).

Programările se fac la intervale de 15 minute așa că este bine să ajungi mai repede cu 5-10 minute decȃt ora indicată, ca să fii sigur că ești primit la timp. Nu veni mai devreme cu 30 min – 1 oră (mi se ȋntâmplă frecvent, probabil pacienţi speriaţi de “așteptatul la doctor”), decȃt dacă ai sunat și am timp liber ȋn acel interval. Altfel, eu respect programarea din lista și abia ȋn al doilea rȃnd ordinea sosirii la ușa cabinetului. Dacă se ȋntȃmplă să ajungi mai târziu, politicos este să anunţi la același nr de telefon, pentru a ști din timp cum să-mi gestionez pacienţii aflaţi deja ȋn așteptare. Din cauza situației generale, pacienții nu mai sunt lăsați să aștepte pe hol, ci afară, în cortul din curte sau în aer liber, așadar ia și acest aspect în considerare atunci când planifici călătoria și ora sosirii la cabinet.

Ȋn mediul privat lucrurile se ȋntȃmplă asemănător cu ceea ce practic ȋn sistem de stat, nu am întâlnit diferenţe majore (poate doar SMS-ul sau telefonul de reamintire cu o zi înainte).

Timpul de așteptare

Ȋn sistemul de stat, pentru că am introdus varianta cu programare, există timpi foarte scurţi de așteptare (maxim 30 min) peste ora programată și atunci, ȋn situaţii excepţionale. Trebuie să știi că pacienţii veniţi din spital, cu salvarea, au prioritate (nu putem bloca o salvare pentru a vedea toate progrămarile ajunse deja). Bebelușii pȃnă la vȃrsta de 1 an, au, de asemenea, prioritate, precum și urgenţele (corpi străini ȋn ochi, traumatisme).

Uneori este posibil să fiu chemată ȋn spital, la un pacient nedeplasabil, așadar, dacă vii fără programare rișți să prinzi un eveniment de acest fel și să aștepţi 1-1.5 ore pȃnă revin. Tocmai de aceea ȋncurajez programarea și comunicarea prin telefon a situaţiilor survenite. Dacă vrei respect de la medic, oferă-l și tu, ca pacient!

La clinica privată urgenţele pot apărea, de asemenea, astfel că timpii de așteptare se pot decala ușor și aici.

Mediul de așteptare

Lăsȃnd la o parte situaţiile de urgenţă, oricum un consult oftalmologic complet la copil poate dura și ȋn jur de 50 min – 1 oră. Policlinica de stat nu este un hotel de lux, de acord, dar este curată și renovată de curȃnd. Ai la dispoziţie cortul de afară (din cauza situației generale, nu mai avem voie să lăsăm pacienții să aștepte pe hol – sunt multe cabinete și s-ar aglomera prea tare holul raportat la suprafața lui) precum și un magazin ȋn apropiere, dacă ţi se face foame sau sete.

Mediul de așteptare este similar la privat, poate canapelele sunt mai luxoase și pereţii mai strălucitori, ȋnsă curăţenia vă asigur că este la fel!

Aparatura folosită

Și iată că am ajuns la o problemă “spinoasă” și adesea adusă ȋn discuţie. Aparatura pusă la dispoziţie de spitalul de stat este, în mare parte, la fel ca cea din mediul privat. Testele speciale utilizate ȋn depistarea și urmărirea strabismului lipsesc de la cabinetul de stat, însă pot face o evaluare inițială pentru a vedea dacă mai avem nevoie de ceva teste suplimentare . La privat am aceleași aparate, poate mai noi uneori.

Decontarea serviciilor

Ȋn sistem de stat, fiind vorba de o policlinică și nu de camera de gardă, trebuie să vii cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Se presupune că afecţiunea de care suferă copilul tău nu este atȃt de gravă ȋncȃt să nu ai timp să iei un bilet de trimitere.

Dacă este vorba de o urgenţă minoră – conjunctivită, corp străin sau traumatism minor, poţi veni doar cu CNP –ul copilului. Am făcut consultaţii chiar și fără acesta (dacă tot a venit părintele pȃnă la mine, am zis să ȋi rezolv problema), am rugat-o pe mamă să-mi dea un mesaj cu datele copilului, ȋnsă, văzută cu “sacii ȋn căruţa”, cine a mai sunat…? Chiar și așa, continui să văd copii și fără toate documentele, bietul suflet nu are vină pentru comportamentul părinţilor.

Așadar, să vă așteptaţi să vă atrag atenţia despre existenţa biletului de trimitere și a programării. Nu o fac ca să “primesc ceva” – vreau doar respect de la pacienții mei, același respect pe care și eu ȋl ofer. Dacă eu aleg să-mi văd pacienţii cu programare, ȋnseamnă că ţin la timpul meu, dar și al lor. Ȋmi spun pacienţii de alte spitale unde se duc de la 5 dimineaţa să se ȋnscrie pe o listă de așteptare. Apoi, medicul, care poate să aibă o urgenţă ȋn acea zi (operaţie, de exemplu), ȋi poate vedea sau nu. Iar a doua zi, lista nu se continuă, ci se ia de la zero, trebuie să vii iar de la 5 ca să prinzi un loc. Și uite așa, un părinte se scoală de la 4 dimineaţa, stă pȃnă la 11-12 sau cȃnd ȋi vine rȃndul, la ușa cabinetului, iar ȋntre timp vine și copilul cu celălalt părinte. Care variantă o preferaţi?

Ȋn sistem privat, preţurile consultaţiilor sunt relativ clare și pacientul știe cȃt are de plătit de la ȋnceput. Chiar și așa, dacă plătiţi pentru un serviciu, nu ȋnseamnă că puteţi ȋntȃrzia cȃt doriţi, că medicul “trebuie” să vă primească, doar ȋl plătiţi pentru asta.

 

Acestea fiind zise, dragi părinti, vă aștept cu drag, oriunde vă decideţi să mă vizitaţi! Acum sunt sigură că veţi face alegerea ȋn cunostinţă de cauză, iar părinţii care au fost cu cei mici la consultaţie la mine pot confirma cele expuse ȋn articolul de faţă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *